Rareș Bogdan, despre declarațiile lui Ciolacu legate de Schengen
În contextul eforturilor continue de a adera la spațiul Schengen, Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a subliniat importanța presiunilor constante asupra Austriei pentru a facilita acest proces pentru România. După ședința liberalilor, Rareș Bogdan a evidențiat faptul că diplomația, deși esențială, nu este întotdeauna suficientă în astfel de cazuri, subliniind necesitatea diversificării acțiunilor și aducerii de aliați din diferite domenii.
„Negocierile trebuie să continue, dar în același timp s-a văzut extrem de clar că, din păcate, doar diplomația uneori nu ajunge (…) și atunci România trebuie să-și diversifice acțiunile prin care să pună presiune cu ajutorul partenerilor europeni, a Comisiei Europene, a Parlamentului European, a partenerilor transatlantici, presiunea pe Austria, dar în același timp trebuie să ne aducem aliați și din zona economică. (…) Cred că declarațiile premierului și declarațiile făcute de europarlamentarii liberali sunt de bun augur și cred că România își va diversifica complet modul în care va încerca să convingă Austria că locul României este în Schengen.”, a spus Rareș Bogdan.
Problema Schengen, o chestiune importată pentru România
Acesta a subliniat că discuțiile și declarațiile din partea premierului Marcel Ciolacu sunt promițătoare și pot ajuta România.
Problema aderării la Schengen a devenit o chestiune importantă în societatea românească. Ea este percepută ca un indicator al respectului pentru România în cadrul Europei.
Rareș Bogdan și-a exprimat îngrijorarea și față de sondajele de opinie. Ele arată că un segment al populației a devenit mai puțin optimist cu privire la viitorul european al țării.
Procedurile pentru aderarea la Schengen au fost finalizate
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că toate procedurile pentru aderarea României la spațiul Schengen au fost finalizate. Următorul pas implică discuții concrete la nivel european, inclusiv cu Austria și Olanda.
Premierul a menționat că eforturile recente ale Bulgariei de a rezolva problemele privind statul de drept reprezintă un pas important. Acum este momentul să găsească soluții aplicate pentru ca statele să nu mai fie întârziate în procesul de aderare la Schengen.
”Eforturile din ultima perioadă ale Bulgariei pentru a închide toate problemele privind statul de drept au fost finalizate. Sperăm ca în perioada următoare să avem discuții aplicate cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European, dar și cu cele 2 state care blochează aderarea la Schengen”, spune premierul.
De altfel, el a mai precizat ”îmi mențin părerea că este total incorect să punem interesele și politica internă înaintea unei Europe întregi. Sunt convins că împreună vom găsi soluția ca state precum România și Bulgaria să nu mai fie ținute la colț pe nedrept. Nu este o cerință a României și Bulgariei, este un drept!”.