Blackout-ul se apropie, au avertizat specialiștii austrieci. Aceștia susțin că va fi o pană de curent. Un expert a explicat pentru „Today” care sunt mecanismele care vor duce la acest lucru.

Rețelele de electricitate europene sunt interconectate și funcționează în mod sincron la o tensiune de 50 Hertz.

„La o frecvență de 50 de hertzi, rețeaua electrică funcționează în mod stabil. Aceasta este moneda de schimb pentru o aprovizionare sigură cu energie electrică”, a declarat Wolfgang Denk de la Energie AG pentru “Heute”.

Aici există doar o marjă mică. Frecvența nu trebuie să devieze cu mai mult de 200 de milihertzi pentru a preveni o pană de electricitate. Explicația constă în faptul că toate centralele conectate la rețeaua electrică sunt aliniate la această frecvență, potrivit ziarulromanesc.at.

Cum poate avea loc întreruperea alimentării de curent electric

Dacă frecvența crește în urma unei producții prea mari de energie electrică, atunci acest lucru are același efect ca și în cazul unei producții prea mici de energie electrică, unde frecvența scade.

Acestea ar fi consecințele: stațiile de transformare care servesc la conectarea diferitelor frecvențe nu mai pot face față abaterilor. Așadar, sistemul se defectează și energia electrică nu mai poate fi livrată. Drept urmare, are loc întreruperea alimentării.

O situație similară s-a întâmplat recent în PlusCity, cel mai mare centru comercial din Austria Superioară, situat în Pasching (districtul Linz-Land).

„Un excavator a distrus un cablu electric în timpul unor lucrări de renovare. Imediat, frecvența a scăzut la 38 Hertz și a avut loc o pană de curent”, a descris Denk incidentul.

Brusc, sistemele de casă de marcat sau lifturile nu mai funcționau pentru că erau setate la 50 de hertzi. Însî Denk a asigurat că acesta a fost un incident complet normal, care se întâmplă mereu. Astfel de incidente au loc la fiecare două săptămâni, dar publicul nu le observă de obicei.

Cu cât există mai multe sisteme fotovoltaice, cu atât fluctuațiile vor fi mai mari

Producătorii de energie regenerabilă, cum ar fi sistemele fotovoltaice, joacă, de asemenea, un anumit rol în pericolul tot mai mare de pene de electricitate. Atunci când se adună norii, se produce mai puțină energie electrică.

„Este foarte dificil de estimat cât de multă electricitate provine din aceste surse de energie.” Totuși, specialiștii ar avea nevoie de date precise pentru a calcula exact câtă energie electrică va fi produsă a doua zi.

Cu alte cuvinte, cu cât există mai multe sisteme fotovoltaice, cu atât fluctuațiile vor fi mai mari. Același lucru este valabil și în cazul turbinelor eoliene, care generează mai puțină energie electrică atunci când vântul este slab. Aceste fluctuații ale producției de energie fac dificilă elaborarea unui plan energetic pentru ziua următoare.