Răsturnare de situaţie la Viena, după votul negativ la adresa ţării noastre! Coaliţia de guvernare ar putea deveni istorie. Presa austriacă a relatat că în urma decizia Austriei de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen, țara se confruntă cu o potențială criză politică, care poate duce la prăbușirea coaliției de guvernare.
Decizia Executivului de la Viena de a se împotrivi aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen ar putea duce la prăbușirea coaliției de guvernare a Austriei, a scris publicația austriacă Kronen Zeitung.
Conform acesteia, diviziunile accentuate din interiorul guvernului austriac sunt tot mai puternice, acum, după votul veto al Austriei.
Partidul Verzilor nu a susținut veto-ul impus de cancelarul Nehammer
Conform presei din Austria, Partidul Verzilor, una dintre formațiunile care formează coaliția de guvernare de la Viena, nu a susținut veto-ul impus de cancelarul Nehammer, în Consiliul JAI din 8 decembrie și este extrem de nesatisfăcut de această decizie.
„Deşi vicecancelarul Werner Kogler şi liderul Verzilor, Sigi Maurer, au rămas tăcuţi, vineri, au trimis-o, în schimb, pe ministra Justiţiei, Alma Zadic, să îşi exprime nemulţumirea. Aceasta a subliniat, la Bruxelles, că partidul său nu a susţinut veto-ul”, a relatat publicația austriacă.
De asemenea, vicecancelarul Kogler, din Partidul Verzilor, a încercat să-l convingă pe ministrul de interne Karner, care este membru al formațiunii conservatoare OeVP, să găsească soluții de compromis, însă nu s-a ajuns la niciun consens.
Totuși, Partidul Verzilor a încercat să evite asumarea responsabilității pentru această decizie a guvernului din care fac parte.
Într-o postare făcută pe Twitter, unul dintre reprezentanții acestora, Michel Reimon, a declarat că „fiecare ministru a fost liber în decizia luată la Bruxelles”, iar Verzii nu au avut nicio influență asupra cancelarului. Reprezentantul Verzilor a spus, de asemenea, că speră ca decizia să poată fi reparată în cadrul unei alte coaliții.
Chiar și așa, acesta a subliniat că decizia nu este un motiv pentru ruperea coaliției și pentru convocarea de noi alegeri.
Austria susține că e vorba de un strigăt de ajutor
„Din păcate, a trebuit să se recurgă la astfel de metode pentru a fi auziţi la Bruxelles”, este scuza invocată de guvernul Austriei pentru votul contra. În plus, conservatorii spun că nu înţeleg care este „motivul acestei surescitări”, deoarece şi Olanda a votat împotriva României și Bulgariei, a mai menționat publicația austriacă.
De altfel, presa austriacă a mai relatat că ministrul de Externe de la Viena, Alexander Schallenberg, a apărat refuzul Austriei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, subliniind că guvernul de la Viena a fost nevoit să recurgă la acest gest pentru a se face auzit în forurile instituțiilor europene.
„Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor”, a spus acesta.