Austria cutremură toată Uniunea Europeană! Karl Nehammer nu a ținut cont de sancțiunile impuse Rusiei și a acordat vize unor parlamentari ruși pentru a putea participa la un eveniment important de la Viena. Iată despre ce este vorba mai exact.
Austria a oferit vize unor oficiali ruși pentru a veni la Reuniunea OSCE de la Viena
Guvernul Austriei a fost aspru criticat de delegații din 20 de state diferite, după ce a acordat vize unor parlamentari ruși pentru a putea participa la Reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), eveniment care va avea loc la Viena pe data de 23-24 februarie 2023.
Delegații respectivi au evidențiat „poziția de echilibru” adoptată de Austria de un an de zile, în încercarea de a menține neutralitatea militară pe durata războiului din Ucraina. Vă amintim că deși Guvernul de la Viena a condamnat „operațiunea specială militară” a armatei Rusiei în Ucraina, a subliniat necesitatea de a menține relațiile diplomatice cu Guvernul de la Moscova.
Guvernul de la Moscova intenționează să trimită delegați la Reuniunea OSCE de la Viena, printre ei se numără și 15 parlamentari ruși care se află sub incidența sancțiunilor Uniunii Europene, inclusiv vicepreședintele Dumei de Stat din Rusia, Piotr Tolstoi, și Leonid Slutsky.
Într-o scrisoare adresată cancelarului federal al Austriei, Karl Nehammer, ministrului de Externe din Austria și altor oficiali austrieci, 81 de delegați OSCE din 20 de state, printre care Franța, Canada, Marea Britanie, Polonia și Ucraina, au cerut Guvernului de la Viena să interzică participarea oficialilor ruși sancționați de Uniunea Europeană.
„Este important să ne amintim că parlamentarii ruși sunt parte integrantă a sistemului de putere și complici la crimele pe care Rusia le comite în fiecare zi în Ucraina. Ei nu au ce căuta într-o instituție însărcinată cu promovarea unui dialog sincer și a opoziției față de război”, se arată în scrisoarea prezentată de Associated Press.
Despre Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)
Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este cea mai cuprinzătoare organizație de securitate. Acoperă aria geografică de la Vancouver la Vladivostok și o populație de peste un miliard de persoane, contribuind la consolidarea păcii, democrației și stabilității în această regiune.
OSCE este un for pentru dialog politic la nivel înalt asupra unei game largi de aspecte de securitate și, totodată, un instrument regional cuprinzător pentru avertizare timpurie, prevenirea conflictelor, managementul crizelor și reabilitarea post-conflict. În esență, vizează creșterea, prin cooperare, a încrederii între state.
Prin intermediul instituţiilor sale specializate, unităţilor de experţi şi reţelei de misiuni în teren, OSCE are competenţe în domenii dintre cele mai variate cu impact asupra securităţii comune: controlul armamentelor convenționale și măsuri de creștere a încrederii și securității; combaterea amenințărilor transnaționale; activități economice și în domeniul mediului; democratizare; promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.