Detalii de ultimă oră cu privire la modul în care Alianța Nord-Atlantică ar putea ajunge să acționeze în Ucraina.

Zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei?! O cere chiar fostul comandant suprem al forțelor NATO din Europa

Nu vorbim încă despre vreo informație oficială, fiind o declarație a fostului comandant suprem al NATO pentru Europa, amiralul american James George Stavridis.

Ȋntr-un mesaj postat pe contul său de Twitter, James Stavridis a atras atenția că NATO ar putea fi forțată să impună o zonă de interdicție aeriană asupra Ucrainei, ca urmare a recentelor atacuri cu rachete ordonate de Vladimir Putin, imediat după atacul ce a afectat Podul Crimeei.

Amiralul american avertizează că succesul contraofensivei ucrainene ar putea duce la lovituri și mai devastatoare ordonate de Vladimir Putin și s-ar putea ajunge chiar la situația din Siria, de la Alep, liderul de la Kremlin putând cere trupelor sale să „radă de pe fața pământului” orașe întregi.

„Cred că această nouă mișcare (atacurile cu rachete din Ucraina de luni și marți – n.red.) semnalează o schimbare a strategiei lui Putin și este una la care Occidentul va trebui să reacționeze. (…)

Acesta este momentul în care trebuie să revizuim ideea de a oferi ucrainenilor avioane de luptă, MIG-29 și F-16. Să lăsăm ucrainenii să-și controleze spațiul aerian. Acesta este cel mai bun mod de a opri distrugerile”, a precizat James Stavridis, fostul comandant suprem al trupelor NATO din Europa și pentru postul de televiziune MSNBC.

După ce Vladimir Putin a trebuit să îndure umilința avarierii serioase a Podului Crimeei, Rusia a lansat 84 de rachete de croazieră şi 24 de drone, primele bilanțuri vorbind despre 19 morți şi mai bine de 100 de persoane rănite.

Jens Stoltenberg: Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va primi un răspuns unit și hotărât

Marți, 11 octombrie, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Alianța își consolidează securitatea instalațiilor-cheie. NATO și-a crescut stocurile de arme. În plus, au fost aduse încă 30 de nave și alte aeronave în Marea Baltică.

„Aliații își accentuează și ei eforturile pentru securitate în jurul instalațiilor-cheie și își măresc capacitatea de strângere de informații și de distribuire a lor în interiorul alianței.

Vom lua mai multe măsuri pentru a ne întări capacitatea de apărare și pentru a ne proteja infrastructura critică, iar orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va primi un răspuns unit și hotărât”, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.