Președintele comitetului militar al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), amiralul Rob Bauer, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Antena 3, în care a abordat mai multe teme importante
Amiralul a fost întrebat dacă este de părere că președintele Vladimir Putin ar putea fi capabil de lansarea unui atac nuclear, chiar și cu arme tactice.
”Ei bine, în primul rând, luăm foarte în serios orice ameninţare care vine din partea Federaţiei Ruse. Aşadar, răspunsul este da. În doctrina lor, ei chiar vorbesc despre arme nucleare tactice, despre utilizarea de arme nucleare tactice. Aşadar, trebuie să presupunem că este posibil, deoarece au scris despre asta în propria doctrină.
Ceea ce nu am văzut este nicio schimbare în poziţia lor care să ne forţeze să ne schimbăm poziţia noastră în ceea ce priveşte armele nucleare. Şi cred ca acest lucru este important. Deci, în acest sens, auzim multă retorică, dar nu am văzut acel tip de schimbare în ceea ce priveşte pregătirea forţelor lor nucleare, care să ne forţeze să facem ceva în privinţa armelor noastre nucleare.
Deci, în acelaşi timp, da, trebuie să iei în serios acest lucru. Deci, de fiecare dată când vor vorbi despre asta, vom evalua la acel moment ce înseamnă şi dacă şi ce trebuie să facem”, a precizat acesta.
România face tot ce poate din poziția de aliat
Amiralului Rob Bauer i s-a cerut să evalueze capacitatea militară a României ca aliat al NATO, iar acesta a precizat că țara noastră face tot ce ține de ea din poziția în care este.
De asemenea, el a mai spus că România investește foarte mult în forțele sale armate, subliniind că procentajul pe are îl acordăm acum investițiilor din acest domeniu este unul bun de urmat.
”Cred că România face tot ceea ce ne putem aştepta de la un aliat. România îşi creşte gradul de pregătire, gradul de pregătire al forţelor sale. România investeşte serios în forţele sale armate. Cei 2,55% din acest an sunt un bun exemplu care urmează unui număr de ani în care deja se investea 2% în forţele armate.
România creează noi unităţi, în primul rând Corpul de armată, Divizia Multinaţională. Deci, România face multe lucruri importante pentru Alianţă, dar, în primul rând, şi pentru România însăşi.
Deci cred că această combinaţie este exact ceea ce reprezintă marea schimbare, faptul că nu ne uităm doar la apărarea colectivă în temeiul Articolului V, ci ne asigurăm, de asemenea, că naţiunile înţeleg că trebuie să investească în propria apărare, astfel încât să îşi poată apăra propria naţiune ca prim răspuns”, a mai spus acesta.
Descurajarea a funcționat până acum pe Flancul Estic
Mai mult, amiralul a precizat la postul de televiziune din România că descurajarea a funcționat până acum și că rușii nu au atacat NATO.
El mai spune că ei au arătat respect pentru teritoriul NATO, dar și pentru forțele militare ale Alianței.
” Aş spune că, în general, descurajarea a funcţionat până acum. Adică ruşii nu au atacat NATO.
Până acum, ruşii au arătat de fapt respect pentru teritoriul nostru şi pentru forţele noastre militare. Ei nu au căutat confruntarea cu NATO. Aşadar, toate acestea sunt liniştitoare, aş spune eu. Unul dintre motivele pentru care Finlanda a devenit membră, iar Suedia este acum încă în proces de a deveni membră este faptul că, dacă eşti membru, faci parte din acest articol 5 şi, prin urmare, eşti foarte bine protejat.
Dar, în acelaşi timp, trebuie să investeşti în apărarea ta, astfel încât să te poţi apăra şi tu. Deci această combinaţie este ceea ce face România. Cred că răspunsul NATO la începutul războiului, când aveam doar 4.000 de soldaţi sub comanda Comandantului Suprem Aliat şi în câteva zile a crescut la 40.000 şi crearea celor opt grupuri de luptă de-a lungul Flancului Estic şi creşterea poliţiei aeriene şi a patrulelor maritime, a arătat că putem şi vom răspunde la o schimbare de postură a Rusiei.
Şi asta este ceea ce vom continua să facem. Deci cred că acest lucru este liniştitor pentru oamenii din alianţa noastră şi pentru oamenii din România”, a mai spus amiralul Rob Bauer.
NATO și Rusia păstrează o linie de comunicare la nivel tactic
Nu în ultimul rând, acesta a mai fost întrebat dacă NATO și Rusia mai păstrează o linie de comunicare, iar acesta a spus că doar la nivel tactic.
”Există la nivel tactic, există o linie. Linia dintre mine şi Comandantul Suprekm al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), pe de o parte şi şeful Statului Major al Apărării din Federaţia Rusă, generalul Gherasimov, nu a fost deschisă. Am încercat personal de trei ori să intru în contact cu el şi nu am reuşit. Dar acesta a fost rezultatul unei alegeri din partea generalului Gherasimov”, a fost răspunsul acestuia.