Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Moscova ar fi forțată să folosească arme "similare" dacă Statele Unite ar furniza muniție cu dispersie Ucrainei.
Furnizarea de muniții cu dispersie de către americani către Kiev va prelungi conflictul din Ucraina, a declarat marți ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.
Mișcarea Statelor Unite ar putea prelungi conflictul
Potrivit ministrului rus al Apărării, Ucraina justifică procesul în diferite moduri, dat fiind faptul că muniția sa convențională de calibru 155 s-a epuizat.
„Întreaga lume a văzut deja că ei (Statele Unite-n.red) au confirmat transferul de muniții cu dispersie. Ei justifică acest lucru în diferite moduri.
Ei spun că, dat fiind faptul că muniția convențională de calibru 155 s-a epuizat, așa că acum, până la începerea producției lor, au decis să o acopere cu aceste muniții cu dispersie.
Acest lucru, bineînțeles, va afecta prelungirea conflictului”, a declarat ministrul.
Rusia va folosi arme similiare
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ținut să precizeze că Rusia ar putea folosi arme similare dacă SUA îi livrează Ucrainei muniţie cu dispersie. Ministrul subliniat că Rusia deține astfel de arme, dar până acum au ales să nu le folosească din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru populație.
„Nici noi, nici americanii, nici Kievul nu au aderat la Convenția privind munițiile cu dispersie. Cu toate acestea, realizând amenințarea pe care astfel de muniții o reprezintă pentru populația civilă, Rusia s-a abținut să le folosească în cadrul operațiunii speciale.
Dacă Statele Unite furnizează muniții cu dispersie Ucrainei, forțele armate ruse vor fi obligate să folosească arme similare împotriva forțelor armate ucrainene ca răspuns. Trebuie remarcat faptul că Rusia are muniții cu dispersie în serviciu, ca să spunem așa, pentru toate ocaziile. În același timp, acestea sunt mult mai eficiente decât cele americane, raza lor de acțiune este mai largă și mai diversă”, a subliniat ministrul rus al Apărării.
Șoigu a adăugat că armata rusă ia măsuri pentru a-și proteja trupele de astfel de arme.
Human Rights Watch afirmă că atât Moscova, cât și Kievul au folosit muniții cu dispersie în timpul conflictului de aproape 17 luni din Ucraina, pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială”.
Potrivit ministrului, în prezent, comandamentul Grupului Întrunit de Forțe din zona operațiunii militare speciale ia măsuri organizatorice și tehnice suplimentare pentru a proteja personalul și echipamentul de elementele de lovire ale munițiilor cu dispersie.