Adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko, a lansat un avertisment grav în ziua de joi, 14 aprilie. Acesta spune că țara sa va fi nevoită să ia măsuri de securitate, în cazul în care Suedia şi Finlanda aderă la NATO.
Rusia lansează amenințări la adresa NATO! Vor fi nevoiți să ia măsuri de securitate dacă Suedia şi Finlanda aderă la alianță
Potrivit informațiilor transmise de adjunctul ministrului de Externe din Rusia, o aderare a Suediei și Finlandei la blocul militar occidental va antrena „consecințele cele mai nedorite”, scrie tass.com
În acest context, ministrul britanic de Externe, Lizz Truss, a venit cu o replică și a spus că cele două țări „sunt libere să-și aleagă viitorul fără vreun amestec, iar Regatul Unit va susține tot ceea ce vor hotărî”.
Acuzațiile lansate de liderul de la Kremlin
La rândul său, Vladimir Putin a făcut apel la reorientarea exporturilor energetice rusești din Europa spre Asia, în urma sancțiunilor impuse asupra Rusiei. Totodată, președintele Rusiei îi acuză pe oficialii europene că „destabilizează piaţa” prin dorința lor de a renunța la hidrocarburile ruse, scrie AFP.
„Se va pleca de la principiul că, în viitor, livrările către Vest vor scădea”, a spus liderul de la Kremlin la o reuniune guvernamentală consacrată sectorului energiei în contextul sancţiunilor internaţionale.
De asemenea, acesta este de părere că Rusia trebuie să-și orienteze exporturile „spre pieţele din sud şi est care cresc rapid”.
„Ţările europene vorbesc constant despre renunţarea la aprovizionările ruseşti şi, făcând acest lucru, destabilizează piaţa şi fac să crească preţurile. Tentativele ţărilor occidentale de a-i înlătura pe furnizorii ruşi, de a înlocui resursele noastre energetice cu aprovizionări alternative, vor afecta inevitabil ansamblul economiei mondiale”, a avertizat Vladimir Putin, dând asigurări că „consecinţele unui astfel de demers pot deveni foarte dureroase, şi în primul rând pentru iniţiatorii unei astfel de politici”.
Acest apel al preşedintelui rus de a dezvolta noi pieţe pentru energiile fosile ruseşti are loc în contextul în care europenii intenţionează să extindă sancţiunile împotriva hidrocarburilor Moscovei drept reacţie la intervenţia sa militară în Ucraina.
Petrolul şi gazul ruseşti care continuă să curgă spre Europa, prima piaţă pentru Rusia, asigură importante venituri Moscovei. Putin nu a precizat la ce ţări se gândeşte, dar China, al cărei apetit pentru pentru hidrocarburi nu încetează să crească, este frontalieră cu Rusia. Beijingul are totuşi reputaţia unui negociator dificil, iar Rusia încearcă să vadă dincolo de acest vecin, comentează France Presse.