Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană

Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul germal al Apărării, își dorește înființarea unei armate a Europei. Aceasta ar trebui să desfășoare misiuni militare mai rapide şi independente și ar funcţiona sub umbrela Uniunii Europene.

Noua structură ar funcţiona sub umbrela Uniunii Europene, iar despre înființarea armatei se va vorbi după alegerile din Bundestag, conform Mediafax.

„Cred că articolul 44 din Tratatele europene ne oferă şansa de a lua decizii comune ale UE şi de a pune în aplicare misiuni europene de către coaliţiile voluntarilor din statele membre”, a declarat politicianul conservator, în ediţia de sâmbătă a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

„Pregătim o propunere în acest sens, care ar trebui să fie pe masă la o reuniune a miniştrilor apărării înainte de sfârşitul lunii octombrie”, a adăugat ministrul Annegret Kramp-Karrenbauer.

Nu toate statele membre trebuie să participe la misiuni

Articolul 44 prevede că Consiliul UE poate încredinţa desfăşurarea unei misiuni unui grup de state membre care doresc acest lucru şi care au capacităţile necesare pentru o astfel de misiune. În consecinţă, nu toate statele UE trebuie să participe direct la astfel de misiuni.

Ar trebui să putem acționa credibil

Dacă europenii vor să fie luaţi în serios şi să fie credibili, trebuie să poată acţiona credibil, a spus Kramp-Karrenbauer.

„Pot exista situaţii în care avem un set diferit de interese, tot în cadrul NATO (n.r. – alianţă politico-militară cu întindere mondială)”. Nu este singurul om de stat din Germania cu idei privind securitatea pe continent. Armin Laschet doreşte un pact cu ţările din Est privind securitatea. „Avem nevoie de un FBI european”, a spus Laschet.

Acțiuni recente UE pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării

Tratatul de la Lisabona prevede o politică UE comună în domeniul apărării. Însă Tratatul afirmă clar prioritatea politicii naționale în domeniul apărării, inclusiv statutul de membru NATO sau neutralitatea.

În ultimii ani, UE a început să implementeze inițiative ambițioase pentru furnizarea de resurse, stimularea eficienței, facilitarea cooperării și susținerea dezvoltării capacităților.

Cooperarea structurată permanentă (PESCO) a fost lansată în decembrie 2017 și începând cu iunie 2019 cuprinde 25 de state membre UE. În prezent funcționează pe baza a 47  de proiecte colaborative cu angajamente obligatorii, inclusiv un Comandament Medical European, un Sistem de Supraveghere Maritimă, asistență reciprocă pentru echipele de securitate cibernetică și de reacție rapidă și o școală mixtă UE de informații.

FEA a fost lansat îb iunie 2017. Pentru prima dată, bugetul UE este utilizat pentru cofinanțarea cooperării în domeniul apărării.

UE a consolidat cooperarea cu NATO în proiecte din șapte domenii, inclusiv securitatea cibernetică, exercițiile comune și combaterea terorismului. Există și un plan de facilitare a mobilității militare între statele membre UE pentru a permite personalului militar și echipamentului să acționeze mai rapid ca răspuns la crize.

Uniunea Europeană urmărește și eficientizarea finanțării misiunilor și operațiuniloe civile și militare. UE are în prezent 17 astfel de misiuni pe trei continente, cu o gamă largă de mandate și desfășurând peste 6.000 de militari și civili, conform europarl.europa.eu.