Deși până în acest moment nu sunt încă clare urmările pe care le va lăsa pandemia de coronavirus în lume, potrivit unei analize realizate de Bloomberg, criza generată de COVID-19 ar putea duce la cea mai mare recesiune în rândul ţărilor est-europene, de la căderea Cortinei de Fier.
Estul Europei se îndreaptă spre cea mai mare criză economică de la căderea comunismului. Deși ţările de la Marea Baltică și până la Marea Neagră nu au înregistrat un număr record de morţi din cauza coronavirusului, acestea au fost puternic lovite de închiderea fabricilor și a magazinelor, de scăderea profiturilor companiilor şi de creşterea ratei şomajului, scrie Bloomberg.
În ceea ce privește creşterea economică, aceasta a încetinit anual în Polonia şi s-a înjumătățit în Ungaria, de la sfârşitul anului 2019.
Și economiile Cehiei şi a Slovaciei s-au micşorat, în timp ce ale României şi Bulgariei au rămas la limita extremă, în ciuda aşteptărilor unei scăderi viitoare din aprilie până în iunie.
Skoda Auto, cea mai mare companie cehă, a suferit o scădere de producţie a 100.000 maşini în timpul unei luni de zile, în care fabrica a fost închisă, iar livrările de maşini au scăzut cu un sfert în primele trei luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cu toate acestea, pe măsură ce începe relaxarea şi companiile îşi reiau activităţile, unii experţii au prezentat mai multe prognoze ale unei recuperări care nu va întârzia după 2020.
Putem evita recesiunea?
România pe de altă parte, pare că se redresează. Potrivit analiștilor, Dacia Renault România a început deja să-şi revină datorită comenzilor din Germania, Franţa şi Marea Britanie.
„Probabilitatea de a evita recesiunea este foarte mare” în România, a spus Andrei Rădulescu, economist la Banca Transilvania.
„Potrivit scenariului nostru, economia României ar creşte cu un ritm mediu anual peste 2,5% în perioada 2020-2022”, a adăugat acesta, pentru Bloomberg.
În ceea ce privește economiile din estul UE, acestea vor continua probabil să depăşească Europa occidentală după ce epidemia va trece, susține Beata Javorcik, economistul principal al BERD.
Ţările estice au reacţionat mai rapid decât cele vestice, inclusiv Franţa, Spania şi Marea Britanie, ceea ce a dus la un număr mult mai redus de decese cauzate de coronavirus.