Confruntată cu un val pandemic de o amploare fără precedent, Europa se pregătește pentru o revenire masivă la munca de acasă și chiar decide noi restricții, scrie DW, care trece în revistă situația actuală din unele state europene, scrie Deutsche Welle.
Țările de Jos se află într-un lockdown parțial
Clubul de fotbal olandez SC Cambuur Leeuwarden a avut un început excelent în prima ligă a țării și era pe cale să găzduiască meciul cu FC Utrecht. Dar suporterii nevaccinați, cărora li s-a interzis intrarea pe stadion din cauza restricțiilor, au devenit violenți și au luat cu asalt terenul. Meciul a fost aproape anulat după ce suporterii au luat cu asalt terenul, aruncând cu petarde.
Și Leeuwarden nu a fost un caz izolat. Violențe și revolte împotriva restricțiilor au apărut și în orașe ca Enschede, Groningen, Haga și Rotterdam.
Țările de Jos se află într-un lockdown parțial, încercând să limiteze creșterea numărului de infectări. Oamenilor li se permite doar să se întâlnească cu cel mujlt patru persoane, angajații muncesc de acasă, dacă este posibil, iar magazinele se închid mai devreme.
Belgia: protestatarii au luat cu asalt capitala cântând ”Bella Ciao”
Celebrul imn al partizanilor italieni ”Bella Ciao”, a fost adoptat în ultimele zile de contestatarii restricțiilor din Belgia. Mii de oameni au protestat la Bruxelles față de măsurile restrictive și obligativitatea vaccinării. Cei care nu sunt vaccinați nu mai au voie să intre în baruri sau restaurante. De asemenea, țara și-a extins campania de vaccinare pentru a include copiii cu vârsta cuprinse între 5 și 11 ani.
Slovacia: „Revoluția de catifea” devine zi de protest anti-Covid
Pe 17 noiembrie 1989, după căderea Zidului Berlinului, mii de studenți au ieșit pe străzile din Praga, capitala de atunci a Cehoslovaciei, cerând mai multă libertate și manifestând împotriva regimului comunist. A fost începutul așa-numitei „Revoluții de catifea”.
32 de ani mai târziu, demonstranții folosesc această sărbătoare națională pentru a-și exprima nemulțumirea față de politicile guvernamentale privind pandemia. Mai puțin de jumătate din populație este vaccinată, iar cei nevaccinați sunt acum trimiși în izolare. Nu mai au voie să participe la evenimente publice sau să intre în restaurante, hoteluri sau centre comerciale.
Austria: Partidul Libertății se mobilizează împotriva blocării la nivel național
E posibil ca Herbert Kickl să se fi infectat cu Covid, dar asta nu-l împiedică pe șeful Partidului pentru Libertate, formațiune de extremă dreaptă din Austria, să conducă mișcarea de protest anti restricții.
„De azi, Austria este o dictatură”, a spus Kickl, după decizia guvernului de a impune un nou lockdown la nivel național. Pentru cei nevaccinați, izolarea va continua pe o perioadă nedeterminată. Doar școlile rămân deschise, iar părinții pot decide dacă își trimit copiii la școală.
Portugalia, campioană la vaccinare: tendință ascendentă a infectărilor
La începutul anului, puțini oameni din Portugalia auziseră vreodată de Henrique Gouveia e Melo. Ofițerul de marină în vârstă de 61 de ani este șeful campaniei de vaccinare a țării și e considerat de mulți un erou național. El este cel care a făcut din Portugalia lider în Europa, cu 88% din populație vaccinată. În ciuda acestui fapt, infectările au o tendință ascendentă.
Spania speră că virusul va fi dus până în primăvară
98% dintre angajații spitalelor din Spania sunt complet vaccinați. În azilele de bătrâni, cifra este de 90%. Spaniolii au experimentat începutul dramatic al pandemiei, cu spitale complet supra-aglomerate și zeci de morți în azilele de bătrâni. Multe regiuni iau în considerare acum introducerea pașaportului COVID pentru activitățile din localurile de noapte, după ce numărul de infectări a început să crească din nou.