Este cutremur total în Europa. Cel mai negru scenariu este foarte aproape de a deveni realitate. Se pare că nimic nu se mai poate face, deși au fost negocieri timp de ani de zile.
Probleme imense în Europa odată cu finalizarea Brexitului. Sunt probleme imense, iar negocierile extrem de dure nu au dus la niciun rezultat notabil.
Cutremur total în Europa
Negocierile comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană au făcut pași înapoi, iar aşteptările ca negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, să revină la Londra la acest sfârşit de săptămână pentru a încheia un acord s-ar putea să nu devină realitate.
„În pofida negocierilor intense din ultimele 24 de ore (alimentate de pizza şi sandviciuri) o sursă britanică mi-a spus că discuţiile au regresat puţin astăzi”, a scris pe Twitter editorul politic al Sky News, Beth Rigby.
Jurnalistul citează, de asemenea, o sursă europeană care i-a declarat că se aşteaptă ca negociatorul european Michel Barnier să se întoarcă la Bruxelles şi apoi să revină în Marea Britanie în week-end pentru a încheia o înţelegere, dar în lumina ultimelor dezacorduri, este posibil ca acest lucru să nu se mai întâmple.
Negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, şi cel al Regatului Unit, David Frost, au reluat discuţiile în persoană, la Londra, în încercarea de a depăşi „divergenţele fundamentale” şi de a ajunge la un acord post-Brexit ce ar permite evitarea unei situaţii dureroase în care nu ar exista nicio înţelegere până la 31 decembrie.
Principalele puncte de divergenţă rămân legate de solicitările UE privind menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor în cadrul viitorului acord.
Bruxelles-ul şi Londra se află acum sub presiunea timpului pentru încheierea unui acord care să intre în vigoare de la 1 ianuarie, când Regatul Unit va înceta definitiv să aplice normele europene odată cu încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit. Un eşec ar însemna aplicarea după această dată doar a regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în relaţiile comerciale dintre dintre UE şi Regatul Unit, anunță Agerpres.