Cutremur total în Europa. Chiar acum se pregătesc pentru un șoc major. Anunțul a fost făcut chiar de la vârful UE, respectiv de către Comisia Europeană.
Este cutremur total în Europa. Comisia Europeană se pregătește pentru un Brexit fără acord. Deja s-au făcut demersurile în acest sens. Mai exact, Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri privind transportul aerian și terestru, precum și accesul reciproc la pescuit pentru navele din UE și cele britanice. În paralel, Banca Centrală Europeană crește din nou sprijinul monetar pentru economiile țărilor UE.
”În prezent există o foarte mare incertitudine cu privire la intrarea în vigoare a unui acord la 1 ianuarie 2021”, arată Comisia europeană într-un comunicat. Ursula von der Leyen a declarat că deși negocierile sunt încă în desfășurare, “responsabilitatea noastră este să fim pregătiți pentru toate situațiile, inclusiv pentru lipsa unui acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021.”
Măsurile prezentate, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu Regatul Unit sunt următoarele:
O propunere de regulament care să asigure furnizarea serviciilor aeriene între Regatul Unit și UE timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să asigure aceleași servicii, și încă una care să asigure faptul că aeronavele UE pot utiliza în continuare, fără întreruperi, diferite certificate de siguranță, evitându-se astfel reținerea la sol a aeronavelor UE.
O propunere de regulament care să acopere transportul rutier de mărfuri și de persoane timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să le asigure aceleași condiții transportatorilor din UE.
Pescuitul: O propunere de regulament care să creeze cadrul juridic adecvat până la 31 decembrie 2021 sau până la încheierea unui acord în domeniul pescuitului.
Banca Centrală Europeană, măsură inedită
În cazul în care nu va intra în vigoare niciun acord, valabilitatea măsurilor va înceta după o perioadă determinată. Totodată, Comisia Europeană spune că vor exista perturbări în diferite domenii de activitate, cu sau fără un acord și avertizează administrațiile publice, companiile, cetățenii și actorii interesați din ambele părți că trebuie să se pregătească pentru încheierea perioadei de tranziție.
În paralel, Banca Centrală Europeană a lansat un nou pachet de stimulare monetară, în valoare de 500 de miliarde de euro, pentru a evita o recesiune în formă de W în Zona Euro, prin extinderea schemei de răscumpărare a titlurilor emise de statele membre. Aceste măsuri au sensul de a menține dobânzile jos, asigurând băncilor lichiditate pe care o vor transfera apoi în economiile țărilor membre. Anvelopa programului de cumpărare a datoriei publice şi private – intitulat ”PEPP” -, introdus la jumătatea lui martie, urmează să fie suplimentată cu 500 de miliarde de euro şi să atingă un total de 1.850 de miliarde de euro. PEPP urmează să fie prelungit până ”cel puţin în martie 2022”. Iniţial era prevăzut până în iunie 2021.
FOTO: INQUAM/Alberto Grosescu