Cutremur total în Europa! Decizia prin care Rusia ar putea să ne zdruncine din temelii

Sursă: Dreamstime

Tensiunile cresc atât la granița dintre Ucraina și Rusia, cât și după nenumăratele discuții care nu au dus la niciun rezultat. Pe acest fond, grupul de reflecție Bruegel a făcut o analiză referitoare la consecințele pe care Europa le va avea de suferit dacă liderul de la Kremlin va decide oprirea livrărilor de gaz.

Rezervele Uniunii Europene ar putea fi epuizate până la finalul lunii martie

Tensiunile în creștere dintre Occident și Rusia au provocat temeri cu privire la fluxul de gaze rusești livrate către Bătrânul Continent, motiv pentru care Comisia Europeană și Statele Unite ale Americii au decis să caute surse alternative, scrie Reuters.

Pe fondul acestor evenimente, grupul de reflecție Bruegel a făcut o analiză, publicată joi, care arată că, în cazul în care Rusia va întrerupe livrările de gaze către Europa, atunci Uniunea Europeană ar trebui să crească importurile de gaze naturale lichefiate (GNL). De asemenea, analiza citată de presa internațională mai arată că UE ar trebui să impună măsuri de urgență pentru a reduce cererea și pentru a evita deficitele severe. Printre măsuri se află închiderea fabricilor.

Acest scenariu este unul care va veni cu consecințe profunde pentru economia din zonă, spune Simone Tagliapietra, membru senior al grupului de reflecție.

”Un astfel de scenariu de război ar implica decizii dificile şi costisitoare pentru Europa pentru a gestiona ordonat situaţia”, a spus Simone Tagliapietra.

De asemenea, grupul de reflecție a mai spus că țările din Europa Centrală și de Est, care au conducte concepute pentru a importa gaze, ar putea suferi în continuare din cauza lipsurilor, asta dacă Moscova decide să reducă aprovizionarea. De cealaltă parte, statele din Europa de Vest ar putea să o ducă puțin mai bine.

Cel mai negru scenariu

Analiza Bruegel a venit cu cel mai negru scenariu și spune că dacă luna februarie va fi una extrem de rece și Europa nu va beneficia de gazele rusești, atunci rezervele Uniunii Europene ar putea fi epuizate până la finalul lunii martie.

De asemenea, analiza mai arată că o posibilă întrerupere de aprovizionare cu gaze rusești iarna viitoare va duce la o situație mai greu de gestionat de către Uniunea Europeană.

În această situație, Europa s-ar vedea pusă în contextul în care va trebui să reducă consumul de gaze, cu alternative printre care se află și cele bazate pe cărbune, ceea ce va duce la mai multe emisii de dioxid de carbon. În plus, Germania ar putea amâna închiderea centralelor nucleare, însă acest pas reprezintă o decizie sensibilă din punct de vedere politic.