Militarii ruşi sunt în stare de alertă! Totul se întâmplă în apropierea graniţelor poloneze.
Exerciţii militare comune ale armatelor din Rusia şi Belarus, la doi paşi de Polonia
Mai exact, vineri, armata rusă şi cea belarusă desfăşoară exerciţii aeriene comune în vestul Belarusului, aproape de frontieră cu Polonia, o zonă aflată într-o adevărată criză a migraţiei, transmite agenţia AFP.
O unitate “tactică” de paraşutişti din ambele ţări se antrenează pe un câmp din regiunea Grodno, a anunţat Ministerul Apărării din Belarus. Avioane ruseşti IL-76 care transportă trupe şi elicoptere ale forţelor belaruse au fost şi ele implicate în aceste manevre de antrenament.
“După salturi, paraşutiştii ruşi şi belaruşi efectuează o serie de exerciţii de luptă, constând în special în ocuparea şi menţinerea unei poziţii, căutarea şi eliminarea ţintelor”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Apărării.
Minskul vorbeşte despre un răspuns la creşterea activităţii militare în apropierea graniţelor sale
Totul vine ca un răspuns la “creşterea activităţii militare în apropierea graniţei cu Belarus”, mai transmit reprezentanţii ministerului de la Minsk, potrivit agenţiei EFE.
Armata rusă a anunţat şi ea că a fost o “inspecţie surpriză” a pregătirilor trupelor, notează agenţia de presă Interfax.
Odată ce unităţile ruseşti şi belaruse îşi vor încheia misiunea, acestea se vor întoarce la locurile lor obişnuite de desfăşurare, precizează oficialii din Rusia şi Belarus.
Bombardiere strategice ruseşti, trimise deja să survoleze graniţele Belarusului
Preşedintele belarus Aleksander Lukaşenko a recunoscut joi că i-a cerut ajutorul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a păzi graniţa cu UE, unde Moscova a trimis miercuri şi joi bombardiere strategice Tu-22 şi Tu-160.
Lukaşenko a explicat că avioanele, care vor efectua patrule regulate “având în vedere situaţia creată atât în aer, cât şi la sol”, vor survola frontiera cu Polonia şi statele baltice vecine – toate ţări membre NATO -, dar şi cu Ucraina.
Moscova, care în această săptămână a prelungit cu 25 de ani prezenţa armatei sale pe teritoriul belarus, sprijină Minskul în confruntarea sa cu Polonia şi restul UE, scrie EFE.
Câteva mii de migranţi, în principal din Orientul Mijlociu, sunt blocaţi în condiţii dificile la graniţa dintre Belarus şi Polonia.
Uniunea Europeană acuză Minskul că orchestrează afluxul de migranţi, inclusiv prin eliberarea de vize, ca răzbunare pentru sancţiunile occidentale impuse regimului lui Aleksander Lukaşenko anul trecut, după o reprimare brutală a opozanţilor.
Criza din Europa de Est provoacă o îngrijorarea tot mai mare în comunitatea internaţională şi a fost subiectul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU joi, 11 noiembrie.