În Europa, prețurile la energie bat record după record, chiar înainte de sosirea iernii. Una dintre cele mai grave crize energetice din istorie este pe cale să se înrăutățească, pe măsură ce temperaturile vor scădea.
Creșterea prețurilor în Marea Britanie a forțat unele companii industriale să reducă producția și să solicite ajutor de stat. Un semn de rău augur pentru ceea ce s-ar putea întămpla în toată Europa, este concluzia unei analize Time.
Pentru guverne, asta ar însemna tensiuni sporite cu țările învecinate pentru protejarea proviziilor. Pentru gospodării, ar putea însemna ca oamenilor să li se ceară să folosească mai puțină energie sau chiar să fie pregătiți de întreruperi de curent. Este puțin probabilă o ameliorare a situației, cu exportatorii din Rusia care furnizează doar necesarul și cu Qatarul care pretinde că produce cât poate.
Pentru mulți jucători nu mai este profitabil să operezi în condițiile actuale de pe piață
Industria energetică se confruntă însă cu ceea ce se poate numi „distrugerea cererii”, afirmă Fabian Roenningen, analist la Rysted Energy. „Am văzut-o deja în ultimele două luni și, în multe industrii, cel mai probabil va continua și chiar va crește. Pentru mulți dintre jucători nu mai este profitabil să operezi, în condițiile actuale de pe piață”, adaugă el.
Perspectiva se adaugă la dezastrul pandemic prin care trece Europa
Perspectiva se adaugă la dezastrul pandemic prin care trece Europa. Continentul este din nou din nou în epicentrul pandemiei, cu cazuri de Covid-19 în creștere și cu toate temeri legate de o nouă variantă identificată în Africa de Sud. Restricțiile sunt înăsprite în unele țări, în timp ce bugetele gospodăriilor sunt grav afectate de inflația rampantă. În plus, venirea iernii ar putea însemna întreruperi de curent.
Franța, a doua cea mai mare economie a Europei, cea mai expusă
Franța, a doua cea mai mare economie a Europei, este cea mai expusă la un astfel de pericol. Un ger năprasnic în lunile ianuarie și februarie provoacă deja îngrijorare pentru operatorul de rețea al națiunii. Disponibilitatea centralelor nucleare, calul de bătaie al sistemului energetic francez, este aproape zero, după ce pandemia a întârziat întreținerea unor reactoare. Prețurile la energie electrică sunt cele mai ridicate din 2012.
„Dacă vom avea o vreme rece și nu bate vântul, lucrurile s-ar putea tensiona, având în vedere disponibilitatea mai mică a centralelor nucleare și închiderea recentă a unor centrale care foloseau cărbune”, a declarat Nicolas Goldberg, responsabil cu energia la Colombus Consulting în Paris. „Dacă va fi foarte frig și nu bate vântul, ar putea deveni o problemă”, avertizează el.
Cât de mult gaz va trimite Rusia în Europa în decembrie, cel mai mare mister
În ceea ce privește oferta, ce va decide de-acum Rusia este crucial. Președintele Vladimir Putin a semnalat că va ajuta Europa cu mai multe provizii pentru a stabiliza piața. Deși transporturile și-au revenit după o scădere la începutul lunii noiembrie, acestea sunt mult scăzute în comparație cu anul trecut. Cât de mult gaz va trimite Rusia în Europa în decembrie rămâne totuși cel mai mare mister.
Nord Stream 2 ar ușura criza energetică a continentului
Intrarea în funcțiune a conductei Nord Stream 2, din Rusia spre Germania, ar ușura criza energetică a continentului. Proiectul este finalizat, dar a întâmpinat obstacole de reglementare. Qatarul, cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat din lume, spune că produce deja gaz la capacitate maximă.
Dacă lucrurile se vor înrăutăți, țările ar putea recurge la reducerea vânzărilor de gaze naturale către alte regiuni. Un scenariu și mai teribil ar putea fi cel în care țările vor opri fluxurile de gaze și energie una către alta, afectând grav economiile.