Vor să oprească gazul rusesc! Franța și Germania se pregătesc de tăierea livrărilor

La rândul său, Robert Habeck, ministrul german al Economiei, spune că aliații cu care a discutat sunt de părere că contractele existente trebuie respectate. Totodată, acesta a spus că Germania nu se va lăsa șantajată de Vladimir Putin.

Acesta a explicat și că Rusia nu a trimis încă o factură și că Germania este pregătită pentru orice scenariu, conform informațiilor transmise de reuters.com

„Depinde de noi să ne pregătim pentru orice scenariu”

În urma discuțiilor cu omologul său german, ministrul francez, Bruno Le Maire, a subliniat că există riscul să avem o situație „în care de mâine nu vom mai avea deloc gaz rusesc”

„Am putea să avem o situație în care de mâine nu vom mai avea deloc gaz rusesc. Depinde de noi să ne pregătim pentru orice scenariu”, a spus ministrul francez.

Ministrul german a explicat că respectarea contractelor existente este „crucială”.

„În ce privește amenințarea, cererea apăsată sau propunerea – nici nu mai știm cum să o numim – de a face plăți în ruble, este crucială pentru noi respectarea contractelor existente. Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin”, a spus Habeck.

Simultan, cancelarul Scholz a spus că firmele germane vor continua să plătească gazul în euro, precum este stipulat în contracte.

Informațiile transmise anterior de Kremlin

Amintim că autoritățile de la Moscova au anunțat, miercuri, că nu va cere imediat plata în ruble pentru exporturile de gaze, subliniind că trecerea va fi treptată. De asemenea, Kremlinul a mai precizat că ar trebui să se aibă în vedere o listă mai mare de exporturi care ar trebui plătite în moneda națională.

Având în vedere că săptămâna trecută Vladimir Putin a emis un ordin prin care exportul de gaz rusesc va fi plătit în ruble, în loc de euro sau dolari, de către țările europene, Kremlinul a venit, miercuri, cu mai multe explicații, scrie Reuters.

Amintim că decizia președintelui Rusiei vine după ce moneda națională a ajuns la o minimă istorică, pe fondul sancțiunilor impuse de țările occidentale după ce Federația Rusă a invadat Ucraina.

Cu toate acestea, țările europene care beneficiază de gaz rusesc au respins cererea Rusiei, subliniind că țara nu este îndreptăţită să modifice contractele.