BREAKING NEWS: Germania nu este de acord cu plafonarea prețului gazelor

Cancelarul Germaniei a anunţat joi, 20 octombrie, că se opune iniţiativei Comisiei Europene de plafonare a preţului la gaze şi asumării în comun a datoriilor.

„Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor generează riscul ca producătorii de gaz să vândă unde doresc, astfel că noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai puţin”, a afirmat Olaf Scholz, înaintea reuniunii Consiliului European, conform tagesschau.de

Poziţia Germaniei riscă să amplifice disensiunile cu Franţa în privinţa cooperării energetice şi apărării în Uniunea Europeană, notează sursa menționată.

Cancelarul Germaniei a cerut ca Uniunea Europeană să ajungă la acorduri cu naţiuni precum Japonia şi Coreea de Sud, astfel încât aceste ţări să nu genereze concurenţă pe piaţa achiziţiilor de gaze.

De asemenea, Olaf Scholz a exprimat speranţa, potrivit agenţiei ANSA, că „naţiuni precum Statele Unite, Canada şi Norvegia, care sunt solidare cu UE în privinţa Ucrainei, nu au interesul ca energia în Europa să devină imposibil de plătit”.

În acest context, liderul de la Berlin a justificat încă o dată decizia Germaniei de a plafona preţul gazelor prin compensaţii în valoare de 200 de miliarde de euro, o măsură contestată de Comisia Europeană, de Franţa şi Polonia. Scholz a reamintit că Franţa, Italia şi Spania au adoptat măsuri similare.

Cancelarul Germaniei a declarat anterior că dorește ca blocul comunitar să se extindă

Cancelarul german Olaf Scholz a susținut anterior un discurs în cadrul Congresului Socialiștilor Europeni, eveniment care a avut loc la Berlin. În cadrul discursului său, cancelarul a făcut din nou apel la reformarea Uniunii Europene, cu scopul de a permite aderarea noilor membri.

Olaf Scholz a spus că este nevoie ca principiul conform căruia este nevoie de unanimitate pentru deciziile legate de politica externă şi politica fiscală ar trebui abandonat treptat. Totuși, cancelarul german a mai spus că va fi nevoie de foarte multă putere de convingere pentru ca acest lucru să devină realitate.

„Însă o spun clar: dacă aspiraţia noastră este o Europă geopolitică, atunci deciziile luate cu o majoritate sunt un câştig, nu o pierdere de suveranitate”, a declarat cancelarul german în faţa delegaţilor Partidului Socialiştilor Europeni (PES).