David Nabarro, expert în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății pe probleme de Covid-19, a declarat că răspândirea variantei Omicron este „fără precedent” și prezintă o problemă „gravă” nu numai pentru Regatul Unit, ci și pentru „Europa și întreaga lume”, potrivit Daily Mail.
Nabarro a cerut „fiecărui om” să facă „tot ce este posibil” pentru a reduce contactele sociale, să poarte mască și să aibă o igienă bună pentru a preveni transmiterea tulpinii super-mutante.
De peste o mie de ori mai gravă în patru săptămâni
”Asta înseamnă că Omicron va ajunge să fie de opt mai ori mai gravă într-o săptămână. De patruzeci de ori mai gravă în două săptămâni. De trei sute sau patru sute de ori mai gravă în trei săptămâni. Și de peste o mie de ori mai gravă în patru săptămâni”, a spus medicul OMS.
El a avertizat că numărul de cazuri în creștere, inclusiv în rândul persoanelor care s-au vaccinat complet, va pune mai multă presiune pe sistemele de sănătate din toată lumea, deja suprasolicitate
Marea Britanie, cel mai mare număr de cazuri zilnice de Covid de la începutul pandemiei
Avertismentul oficialului OMS vine după ce Marea Britanie a anunțat cel mai mare număr de cazuri zilnice de Covid de la începutul pandemiei, cu 78.610 de persoane testate pozitiv în ultimele 24 de ore.
Prim-ministrul Boris Johnson a transmis deja un avertisment dur cu privire la petrecerea Crăciunului, susținând că varianta Omicron reprezintă deja o treime din cazuri și că modelele guvernamentale preconizează că până la 400.000 de persoane se vor infecta zilnic.
David Nabarro a afirmat totuși că orice predicție este prematură și că nimeni nu are informații pentru a spune câți oameni se vor infecta cu varianta Omicron în săptămânile următoare.
Omicron se răspândește într-un ritm nemaivăzut la nicio variantă
77 de state au confirmat deja prezența noii variante Omicron, dar în realitate, varianta este prezentă în majoritatea statelor lumii chiar dacă nu a fost confirmat acest lucru oficial, a declarat zilele trecute șeful Organizației Mondiale a Sănătății. ”Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut la nicio variantă anterioară”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
El a avertizat că vaccinurile nu vor proteja singure populația de Omicron, subliniind importanța măștilor și a distanțării sociale.
Oamenii de știință din Africa de Sud au confirmat până acum aproximativ 550 de cazuri de Omicron, adică 78% din secvențierile făcute în luna noiembrie, mai mult decât infectările cu varianta Delta care era dominantă până de curând.