Cutremur total în Europa! Scenarii de coșmar chiar înainte de debutul iernii

COVID-19 coronavirus

Valul al doilea al pandemiei de coronavirus a lovit puternic Europa. Sezonul rece este aproape şi tot mai multe ţări sunt puse în faţa unor situaţii ce tind să devină disperate.

Cel de-al doilea val al pandemiei de SARS-CoV-2 a lovit puternic ţările de pe bătrânul continent, arată o analiză Reuters. Pe perioada verii, majoritatea statelor europene au ridicat o parte dintre restricţii sau le-au relaxat, astfel încât economiile să-şi poată reveni, având în vedere că recesiunea şi pierderea locurilor de muncă sunt cuvinte la ordinea zilei.

Măsurile de relaxare, redeschiderea unor activităţi, dar şi reluarea cursurilor în şcoli şi universităţi a dus însă la o explozie de noi cazuri pe întreg continentul. În prezent, Europa înregistrează circa 100.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, iar guvernele multor ţări reîncep să introducă restricţiile, în speranţa stopării acestui trend.

Şcolile, subiect sensibil în multe state europene

Președintele Emmanuel Macron ar putea anunţa noi restricţii în Franţa. Cele mai mari cinci orașe din această ţară, Paris, Marsilia, Lyon, Toulouse și Lille sunt deja în alertă maximă, cu baruri și săli de sport închise și restaurante sub control strict.

În Spania, autoritățile din Catalonia vor anunța fie închiderea barurilor și restaurantelor timp de două săptămâni, fie o reducere drastică a programului.

Premierul Boris Johnson este presat de opoziție pentru a impune o carantină națională în Marea Britanie, însă a refuzat până acum să ia această măsură, chiar dacă a primit acest sfat inclusiv de la consilierii săi științifici. Numărul internărilor este în creștere și sunt din nou pregătite spitale de campanie, la fel ca în primăvară, scrie biziday.ro.

În Germania, politicienii discută dacă să prelungească vacanța de Crăciun și Anul Nou pentru a reduce infectările în rândul copiilor, deși criticii spun că nu există dovezi că școlile au fost focare de infecție.

Germania, Marea Britanie și Franța nu au închis până acum școlile, deşi există presiuni în acest sens. Această măsură a creat dificultăți pe piața forței de muncă în timpul carantinei din primăvară, părinții lucrând de acasă pentru a se putea împărți între supravegherea copiilor și serviciu.

Cehia şi Belgia, cele mai mari rate de infectare pe cap de locuitor din Europa

Cehia înregistrează cea mai mare rată a infectărilor pe cap de locuitor din Europa. Aici s-a decis desfășurarea activității școlilor online, iar spitalele au redus procedurile medicale care nu sunt urgențe pentru eliberarea paturilor. Barurile, restaurantele și cluburile s-au închis. În Praga a fost impusă carantină parțială între 14 octombrie – 3 noiembrie, după ce marți s-a depășit pragul de 8.000 de cazuri înregistrate în 24 de ore la nivelul țării.

Belgia raportează cea de-a doua cea mai mare rată a infecțiilor pe cap de locuitor din Europa. Spitalele de acolo trebuie să rezerve acum un sfert din paturi pentru pacienții cu COVID-19.

Polonia a raportat miercuri un nou record de cazuri de coronavirus, 6.526 și 116 decese. Record a fost şi în Bulgaria. Vecinii noştri au înregistrat în ultimele 24 de ore 785 de noi cazuri de COVID-19, un nivel zilnic record.

Olanda a revenit miercuri la o carantină parțială, închizând baruri și restaurante. Şcolile au rămas totuşi deschise.

În Rusia, mai multe școli vor face cursuri online începând de luni, după ce în ultimele două săptămâni elevii s-au aflat într-o vacanță acordată tocmai pentru a reduce numărul infectărilor. Deși Rusia a înregistrat miercuri un nou record zilnic al cazurilor de COVID-19, respectiv 14.231, autoritățile au declarat că nu este necesar să impună alte restricții care să afecteze activitatea economică.