Comisia Europeană a anunțat că se pregătește pentru potenţiale situații de întrerupere a alimentării cu energie electrică în unele țări din cadrul Uniunii Europene în cursul sezonului rece a anului. Executivul a făcut aceste precizări în contextul crizei energetice declanșate de tensiunile Rusia, a afirmat Janez Lenarcic, comisarul Uniunii Europene pentru Gestionarea Crizelor.
„Este foarte posibil să fie necesare acţiuni de asistenţă pentru catastrofe, inclusiv în interiorul Uniunii Europene. În cazul în care un număr mic de state membre ar fi afectate de un incident precum oprirea alimentării cu electricitate, alte state UE ar putea furniza generatoare de electricitate, aşa cum se întâmplă în situațiile dezastrelor naturale”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor, într-un interviu acordat postului Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), a informat publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Comisia Europeană se pregătește pentru eventualele crize energetice
În cazul în care se vor avea loc probleme de alimentare cu electricitate în statele membre UE, Comisia Europeană va trebui să activeze mecanismul de accesare a produselor din rezervele strategice, a mai precizat Janez Lenarcic.
„Încă înaintea războiului din Ucraina, ne-am pregătit pentru incidente chimice, biologice, radiologice şi nucleare”, a evidențiat comisarul Janez Lenarcic. Oficialul a explicat că, după același model, Comisia Europeană se pregătește pentru eventualele crize energetice prin achiziţionarea de combustibili şi generatoare de electricitate.
Uniunea Europeană se confruntă cu „riscuri fără precedent” în ceea ce privește alimentarea cu gaz în această iarnă, în contextul în care Rusia a redus o bună parte din livrări. În plus, gazul lichefiat transportat pe mare va suferi o ușoară scumpire, a avertizat luni Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).
Comisia Europeană a avertizat statele membre cu privire la plafonare generală a prețurilor la gaze
Plafonul stabilit ar putea aduce riscuri pentru securitatea energetică, în contextul în care unele țări au cerut Comisiei Europene să intervină pentru a controla prețurile.
Comisia a prezentat la sfârșitul lunii septembrie țărilor membre un document în care analizează diverse alternative de care UE ar putea ține cont pentru a reduce prețurile ridicate la gaze. Propunerea a venit la scurt timp după ce 15 dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar au solicitat ca UE să propună o plafonare a prețurilor la gaze, informează Reuters.
Documentul a arătat că plafonarea prețurilor ridicate, care să acopere atât gazele naturale lichefiate, cât și livrările prin conducte, ar putea destabiliza fluxurile între țările UE.
Acest lucru se datorează faptului că semnalele de preț nu ar mai contribui la direcționarea fluxurilor către regiunile în care cererea este mare sau oferta este redusă, a adăugat CE. Executivul a sugerat că o astfel de plafonare a prețurilor ar putea funcționa numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce și să transporte gazele între state.