Enrique Serbeto a scris o opinie pentru ABC cu privire la pregătirile pe care Europa le face în cazul unei eventuale situații de criză. Potrivit acestuia, UE își accelerează planurile de a avea propria sa forță de 5.000 de soldați.
Președinția franceză semestrială își propune să obțină aprobarea „busolei strategice” a Uniunii Europene, care conturează liniile esențiale ale rolului său în lume, inclusiv crearea unei forțe rapide de 5.000 de soldați care să poată fi dislocată în situații de criză.
“Evenimentele la care asistăm sunt un mare stimulent pentru dezvoltarea acestui tip de capacitate”
Miniștrii Afacerilor Externe și Apărării se întâlnesc timp de două zile în portul francez Brest pentru a discuta despre asta în mod informal și, potrivit Înaltului Reprezentant, Josep Borrell, „lucrurile merg bine”, deoarece „evenimentele la care asistăm sunt un mare stimulent pentru dezvoltarea acestui tip de capacitate” pentru Uniune, arată ABC.es.
Borrell a dat asigurări, într-o conferință de presă, după întâlnirea cu miniștrii europeni ai Apărării, că este convins că această forță europeană de reacție rapidă va fi o parte importantă a documentului privind doctrina strategică europeană și, în ciuda faptului că unele țări au expus diverse precizări, „niciuna dintre aceste schimbări nu afectează ideea unei forțe care se poate desfășura rapid”.
Schimbările care se cunosc se referă mai ales la situația creată de tensiunile cu Rusia.
„Busola strategică” este în curs de pregătire de când o primă versiune a fost trimisă guvernelor în noiembrie și se estimează că poate fi aprobată după Consiliul European din martie. Florence Parly, ministrul francez al Apărării, a confirmat că acest document, „ambițios și specific în fiecare dintre obiectivele sale, este prima noastră prioritate” în acest semestru.
Unele dintre modificările care au fost introduse în document se referă la situația creată de tensiunile cu Rusia din cauza Ucrainei și din acest motiv este inclusă o mențiune expresă a sprijinului pentru țările din Europa de Est.
UE, pregătită să acționeze pe toate planurile
Ceea ce s-a scurs până acum din documentul pregătit în esență de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE ) împreună cu agențiile naționale de securitate include concepte precum „UE trebuie să-și sporească prezența, eficacitatea și vizibilitatea pe scena globală prin eforturi și investiții comune”, și prin urmare „trebuie să acționăm ca un actor politic puternic și coerent pentru a apăra valorile și principiile care stau la baza democrațiilor noastre, pentru a sprijini pacea și securitatea internațională și să ne asumăm o mai mare responsabilitate pentru securitatea Europei și a cetățenilor săi”.
Printre modificările care au fost adăugate în ultimul moment se numără şi o referire la „manipularea și interferența informațiilor străine, precum și instrumentele militare convenționale, parte din realitate atunci când avem de-a face cu Rusia”. De asemenea, se reafirmă că „UE este deschisă unui compromis selectiv cu Rusia în domeniile interesului nostru, respingând în același timp actele, provocările și tulburările ilegale ale Rusiei împotriva UE, a statelor sale membre și a țărilor terțe”.
Deși chestiunea afectează în principal Germania, miniștrii au discutat și despre noua conductă de gaz Nord Stream 2 care leagă direct zăcămintele rusești de consumatorii germani, dar care nu a reușit încă să intre în serviciu din cauza lipsei de autorizare din partea autorităților de reglementare.
În aceste vremuri de mare cerere și prețuri mari, a devenit o infrastructură mult discutată și, potrivit lui Borrell, deschiderea sa”„va depinde de evoluția evenimentelor din Ucraina și de atitudinea Rusiei. Nu ne gândim să impunem sancțiunii, pe de o parte, şi să deschidem o infrastructură, pe de altă parte. Este o chestiune legată de situația militară din Ucraina, este evident”.