Rusia e într-un conflict deschis cu Statele Unite și riscul unei confruntări nucleare este cel mai mare din ultimele decenii, a declarat, miercuri, Serghei Ryabkov, ministrul ajunct de externe rus. Diplomatul rus susține că SUA ar avea o poziție ostilă, motiv pentru care nu se pune problema ca Rusia să revină în ultimul tratat de interzicere a armelor nucleare, suspendat luna trecută de Vladimir Putin.

Mai mult, Dmitri Medvedev spune că o arestare a lui Vladimir Putin în străinătate în baza mandatului emis de Curtea Penală Internațională ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei.

Medvedev a amenințat inclusiv cu un răspuns nuclear în cazul care sângerosul dictator de la Moscova va ajunge în fața tribunalului. „Este o situaţie care nu se va întâmpla niciodată, dar haideţi să ne imaginăm pentru o clipă că aşa ceva se poate întâmpla”, a declarat Medvedev într-un interviu acordat presei din Rusia, între care agenţia de stat TASS şi reţeaua VKontakte, echivalentul din Rusia al Facebook.

„Să zicem că şeful în exerciţiu al unui stat dotat cu arme nucleare călătoreşte, bunăoară, în Germania şi este arestat. Ce este asta? Este o declaraţie de război împotriva Federaţiei Ruse!”, a exclamat Medvedev. În acest caz, „toate echipamentele de război ruseşti vor zbura în direcţia Bundestagului, Cancelariei şi a altor instituţii germane”, a amenințat el.

Între timp, directorul AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) trage un semnal de alarmă pentru protejarea centralei nucleare Zaporojie, pentru că siguranța acesteia este „precară”.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de AIEA, „ultima linie electrică de urgenţă” a centralei, avariată de la 1 martie, rămâne „deconectată şi în reparaţie”. Cu toate astea, îi permite ca ultimă soluţie să asigure siguranţa şi securitatea nucleară, în special prin răcirea reactoarelor sale.

Instalaţia s-a bazat pe electricitatea de la o singură linie externă principală de 750 kV timp de trei săptămâni, iar „orice daune (la această linie) va duce la pierderea totală a puterii externe a centralei”.

„Siguranţa nucleară din cadrul (centralei) rămâne precară”, a spus directorul general al AIEA, Rafael Grossi, care trage un semnal de alarmă pentru protejarea acesteia. „Facem apel încă o dată ca toate părţile să se angajeze să asigure siguranţa nucleară şi să protejeze securitatea centralei”, a spus Grossi.

Apărare disperată a ucrainenilor la Harkov

După ce a vizitat miercuri linia frontului din regiunea Donețk, preşedintele Volodimir Zelenski a spus într-un mesaj video că este crucial ca forțele ucrainene din Harkov să facă față în continuare rușilor, pentru a putea elibera întreg teritoriul ocupat.

În același timp, Institutul pentru Studiul Războiului arată că grupul de mercenari Wagner ar putea să rămână fără o mare parte din forțele sale în următoarele săptămâni, în condițiile în care pușcăriașii care i s-au alăturat ajung la finalul contractelor lor de șase luni, scrie Euronews.

Riscul de război nuclear crește

Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov a declarat miercuri că riscul unei confruntări nucleare este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, avertizând că Moscova se află într-un conflict deschis „de facto” cu Washingtonul din cauza războiului din Ucraina.

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite, deja tensionate, s-au înrăutățit și mai mult de la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut. În februarie, Moscova s-a retras din tratatul de reducere a armelor nucleare New START cu Washington.

Ryabkov susține că Statele Unite ar avea o poziție ostilă, motiv pentru care nu se pune problema ca Rusia să revină în ultimul tratat de interzicere a armelor nucleare, suspendat luna trecută de Vladimir Putin. Ryabkov susține că riscul unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii.