Turcia a lansat nouă serie de amenințări la adresa Greciei în ceea ce privește intențiile Atenei de a-și extinde apele teritoriale în Marea Egee. Ministrul turc de Externe a spus clar că orice decizie în acest sens din partea autorităților elene va fi considerat de Ankara drept un act care să justifice o acțiune militară.
Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, a amenințat joi Grecia cu represalii dacă Atena va proceda la orice extindere a apelor sale teritoriale în Marea Egee, afirmând că aceasta va fi considerată în continuare un act care să justifice o acțiune militară.
Ankara lansează un avertisment clar Atenei
„Poziția noastră este clară, fără 12 mile, nu vom permite ca apele teritoriale să fie extinse nici măcar cu o milă în Marea Egee”, a declarat Çavușoğlu în timpul unei conferințe de presă de sfârșit de an la Ankara, comentând rapoartele potrivit cărora Atena intenționează să extindă apele teritoriale în jurul insulei Creta.
„Nu intrați în eroism fățiș, având încredere în cei care ar putea să vă acopere spatele. Nu căutați aventurismul”, a adăugat el. „Nu se va sfârși bine pentru voi!”.
Dreptul maritim internațional permite Greciei să își extindă apele teritoriale până la 12 mile marine. Dar, într-o declarație parlamentară din 1995, Turcia a declarat că o astfel de extindere în Marea Egee ar fi considerată o cauză pentru război, deoarece o mare parte din coasta sa ar fi privată de accesul la mare. Amenințarea este încă în vigoare, a declarat Çavușoğlu, potrivit Politico.
„Guvernul grec se conduce cu dreptul internațional și cu interesul său național ca singurele sale determinante”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Giannis Oikonomou, într-o declarație.
Retorica Turciei împotriva Greciei s-a intensificat în ultima perioadă
În ciuda faptului că sunt aliați în cadrul NATO, Atena și Ankara sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a granițelor maritime, a revendicărilor suprapuse asupra platformelor lor continentale și a disputei de lungă durată privind Cipru.
Turcia și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, președintele Recep Tayyip Erdoğan avertizând chiar că o rachetă ar putea lovi capitala Greciei dacă „nu vă păstrați calmul”. Ambele țări vor organiza alegeri naționale până în vara anului viitor.
În octombrie, oficiali ai Ministerului grec de Externe au declarat pentru sursa citată că lucrările tehnice necesare pentru extinderea apelor teritoriale la 12 mile marine la sud și est de Creta ar putea fi gata în câteva săptămâni. Acest lucru înseamnă că Atena ar putea apăsa pe trăgaci înainte de alegerile sale legislative din iulie.