Rusia face acuzații grave la adresa Guvernului de la Berlin, susținând că Germania a fost implicată direct în laboratoarele care ar fi creat arme biologice în Ucraina. Statele Unite ale Americii au transmis un răspuns acid Kremlinului.
Rusia acuză Germania că a fost implicată direct în laboratoarele biologice din Ucraina
Germania și Statele Unite ale Americii au participat la o cercetare biologică din Ucraina, a afirmat, sâmbătă după-amiază, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova.
„Conform informaţiilor confirmate, partea germană a coordonat îndeaproape activitatea în domeniul securităţii biologice cu colegii săi americani, care au creat o reţea de cel puţin 30 de laboratoare biologice în Ucraina”, a spus Maria Zaharova, potrivit Russia Today.
Ea a descris activitatea respectivă drept o „cercetare ştiinţifică periculoasă”, însă nu a furnizat dovezi.
Reamintim faptul că, la începutul lui martie 2022, Rusia a acuzat Ucraina că a încercat să dezvolte arme biologice, susținând că SUA trebuie să dea explicaţii imediate în legătură cu „laboratoare ucrainene pentru arme biologice”.
Ulterior, Statele Unite ale Americii au acuzat Rusia şi China că răspândesc „în mod intenţionat minciuni” în spațiul public despre presupuse laboratoare americane de arme biologice din Ucraina.
„Kremlinul răspândeşte pur şi simplu în mod intenţionat minciuni potrivit cărora Statele Unite şi Ucraina desfăşoară activităţi legate de arme chimice şi biologice în Ucraina”, declara Ned Price, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.
Amintim faptul că ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a scris pe Twitter că Rusia ar putea planifica să folosească arme chimice sau biologice într-un „atac fals” în Ucraina.
Marea Britanie: Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina
Rusia continuă să facă acuzaţii cu privire la intenţia Ucrainei de a folosi arme chimice sau biologice, dar nu are „nicio dovadă care să susţină aceste acuzaţii”, a scris ministrul britanic al Apărării în martie.
Rusia „ar putea să plănuiască” o operaţiune sub „steag fals”, ce implică un atac în etape diferite sau descoperirea de arme biologice sau chimice. Acest tip de incident ar fi probabil însoţit de „dezinformare extinsă”, menită să facă dificilă atribuirea situaţiei unui responsabil, a completat Ben Wallace.
De altfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag, că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în urma invaziei sale în Ucraina. El a susținut că o astfel de acțiune ar fi o crimă de război.
Totodată, Jens Stoltenberg a spus că Rusia inventează pretexte false pentru a justifica ceea ce nu poate fi justificat.
„În ultimele zile, am auzit afirmații absurde despre laboratoare de arme chimice și biologice. Acum că aceste afirmații false au fost făcute, trebuie să rămânem vigilenți, deoarece este posibil ca Rusia însăși să planifice operațiuni cu arme chimice sub această fabricare de minciuni. Aceasta ar fi o crimă de război”, a declarat Jen Stoltenberg.