Rata de îmbolnăvire la nivelul populației este extrem de ridicată. Germania nu a mai trăit așa ceva niciodată

În prezent, numărul persoanelor din Germania care suferă de o infecție sau de o boală a atins cote alarmante, a avertizat președintele Societății germane de terapie intensivă internă și medicină de urgență, Christian Karagiannidis.

„Rata de îmbolnăvire la nivelul întregii populații este în prezent extrem de ridicată, nu am mai trăit niciodată așa ceva”, a declarat, sâmbătă, Christian Karagiannidis, relatează ziarul Rheinische Post.

Potrivit spuselor sale, în multe regiuni, aproape toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate, iar acum infecțiile cu Sars-Cov-2 nu mai reprezintă principala problemă,

„În acest moment ne luptăm cu o gamă foarte largă de boli: Gripă, virusul RS, coronavirus și alte boli respiratorii, plus urgențele obișnuite”, a spus medicul german.

Acesta se așteaptă ca în apropierea sărbători de Crăciun să se liniștească situația de la secțiile de terapie intensivă.

„Atunci, de obicei, volumul din clinici se diminuează și capacitățile spitalelor cresc din nou”, a explicat el.

Spitalele din Germania se confruntă acum și probleme legate de aprovizionarea cu o serie de medicamente. De aceea, Christian Karagiannidis a făcut apel la stat ca anumite medicamente să fie produse din timp și păstrate în stoc, în cooperare cu producătorii farmaceutici locali, astfel încât să fie întotdeauna disponibile în cantități suficiente.

„Acest lucru va fi costisitor pentru națiune, dar mi se pare îngrijorător pentru o țară ca Germania că a trebuit să ne confruntăm cu astfel de penurii din nou și din nou de mult timp și că această penurie a devenit deosebit de acută în acest an din cauza numeroaselor infecții”, a precizat medicul german.

Potrivit sursei citate anterior, ministrul de stat al Sănătății din Bavaria, Klaus Holetschek, a cerut Guvernului să convoace o reuniune de urgență înainte de sărbători pentru a găsi o soluție împreună cu reprezentanții sectorului sanitar și ai industriei, având în vedere lipsa medicamentelor.

2023 va fi un an greu pentru Germania

Aceasta nu este singura problemă cu care se confrută Germania. Economia ei se va contracta până la mijlocul anului 2023, pe măsură ce firmele şi gospodăriile vor fi afectate de costurile record la energie, după care va avea loc o revenire, a anunţat, vineri, Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), relatează Bloomberg.

Potrivit celor mai recente estimări ale Bundesbank, Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei ar urma să înregistreze o contracţie de 0,5% în 2023, după o expansiune probabilă de 1,8% în acest an. În același timp, ritmul de creştere înregistrat pentru anul 2024 va fi unul mai slab decât se estima anterior, 1,7% faţă de 1,8%, în timp ce în 2025 economia germană ar urma să înregistreze un avans de doar 1,4%.

Războiul din Ucraina nu are cum să nu afecteze economia germană, al cărei sector manufacturier are de suferit de pe urma exploziei preţurilor la electricitate şi gaze naturale. Plafoanele de preţ care ar urma să intre în vigoare în luna martie ar urma să atenueze o parte din impact.

„Chiar dacă activitatea economică este posibil să se contracte iniţial, ne aşteptăm ca economia să îşi revină gradual începând din a doua jumătate a lui 2023.”, a declarat preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel.

Cu toate acestea, criza energetică va stimula creșterea inflaţiei în Germania.

„Inflaţia este la un nivel ridicat şi va scădea doar treptat.”, a adăugat Joachim Nagel.