Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a calificat, duminică, 22 ianuarie, drept „inacceptabil” refuzul Germaniei de a-i fi furnizate Kievului tancuri de luptă Leopard 2, în condiţiile în care Kremlinul a dat semne că trec la o nouă ofensivă, a relatat agenţia poloneză de presă PAP.

Aliații Kievului nu au reuşit totuşi să ajungă la un acord în ceea ce privește livrarea de armament

„Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. În fiecare zi mor oameni nevinovaţi.

Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiectele civile sunt atacate, femeile şi copiii sunt ucişi”, a declarat Mateusz Morawiecki pentru presa poloneză.

Declaraţiile sale vin la două zile după ce a avut loc reuniunea de la Ramstein, unde reprezentanţii a aproximativ 50 de ţări care oferă sprijin Ucrainei s-au reunit la baza americană din Germania şi au decis noi livrări substanţiale de armament către Kiev.

De asemenea, partenerii statului atacat de Rusia la 24 februarie 2022 nu au reuşit totuşi să ajungă la un acord privind livrarea de tancuri de luptă, în ciuda cererilor repetate din partea Kievului.

Polonia este pregătită să livreze un număr de 14 tancuri Leopard către Ucraina

Oficialul de la Varșovia a afirmat că aşteaptă „o declaraţie clară” din partea autorităților de la Berlin, care să autorizeze furnizarea de tancuri Leopard, al căror producător este, de către ţările care le au în dotarea armatelor lor.

Polonia, care spune că este pregătită să livreze un număr de 14 tancuri Leopard Kievului, a afirmat că poartă discuţii pe această temă cu aproximativ 15 ţări. În cazul în care Berlinul refuză să furnizeze tancuri către Ucraina, „vom crea o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate”, a declarat şeful Executivului polonez Mateusz Morawiecki.

Invazia militară rusă împotriva Ucrainei a debutat la 24 februarie 2022. Forțele armate ucrainene au înregistrat mai multe succese în toată această perioadă datorită armamentului militar venit din Occident.

Rusia a criticat dur sprijinul aliaților față de Kiev, motiv pentru care au continuat ofensivele pe frontul ucrainean.