Liderul cecen Ramzan Kadîrov a expus opiniei publice rusești vechiul vis expansionist de a se întoarce la vremurile Uniunii Sovietice, cu jumătate din Europa sub conducerea Pactului de la Varșovia și cu Republica Democrată Germană la comanda Moscovei.
„Trebuie să ne întoarcem, este teritoriul nostru”, a declarat Kadîrov, făcând aluzie la ocupația sovietică de după cel de-al Doilea Război Mondial și la crearea ulterioară a Germaniei de Est sub orbita socialistă.
Liderul din Cecenia l-a amenințat pe cancelarul german Olaf Scholz.
„Scholz ar trebui să fie lovit cu pumnul în față”, a spus Kadîrov.
Motivul atacului verbal ar putea fi livrările de tancuri de luptă principale către Ucraina, anunțate de Germania.
Putin a lansat amenințări la adresa Germaniei
Amintim că Germania a intrat anterior și în vizorul lui Putin. Când țara a anunțat că deschide calea pentru livrările de tancuri către Ucraina, Putin a vrut, de asemenea, să transmită un mesaj poate mai puțin amenințător, dar îngrijorător: El a remarcat că este pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când tancurile germane vor trage asupra soldaților ruși.
De altfel, în urmă cu câteva zile, Germania și SUA au anunțat că vor susține Ucraina în continuare.
„Sprijinul comun pentru Ucraina în ultimul an a fost foarte important.Este foarte important să acţionăm împreună. În acest moment, cred că este foarte important să transmitem mesajul că vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi nevoie”, a arătat cancelarul german la Casa Albă.
Continuarea politicii de agresiune a Rusiei dincolo de Ucraina
În urmă cu o lună, un avertisment cumplit a fost lansat de vicepreședintele Bundestagului. Vicepreședintele Bundestagului, Katrin Göring-Eckardt (Verzii) a avertizat cu privire la continuarea politicii de agresiune a Rusiei dincolo de Ucraina.
„Este vorba și despre securitatea în Europa, este vorba și despre securitatea noastră în Germania”, a declarat Göring-Eckardt, care se afla la acel moment în Ucraina.
Dacă președintele rus Vladimir Putin are impresia că „pot continua acolo, atunci el va continua”, a adăugat ea.
Ruși, supărați de tancurile trimise în război
Având în vedere situația din Ucraina și o posibilă ofensivă de primăvară a Rusiei, Göring-Eckardt a declarat că este „evident și necesar” ca Germania să continue să sprijine Ucraina, inclusiv din punct de vedere militar.
Înaintea acestei intervenții a vicepreședintelui Bundestagului, unul dintre cei mai importanți propagandiști ai Rusiei a cerut Moscovei să bombardeze Germania. Reacția acestuia a venit în contextul informațiilor că SUA și Germania ar fi vrut să trimită tancuri Leopard în Ucraina.