A devenit popular pentru rolurile diverse interpretate
Actorul austriac Peter Simonischek a încetat din viață în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 76 de ani. El a devenit cunoscut în străinătate relativ târziu, datorită rolului interpretat în filmul de mare succes „Toni Erdmann”, o coproducție care a implicat și participarea României.
„Pot să vă confirm moartea sa”, care s-a produs la Viena, oraşul în care locuia, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Asociaţiei teatrelor naţionale din Austria, informează AFP.
Născut în Austria pe 6 august 1946, Peter Simonischek îşi datora popularitatea interpretării unor personaje foarte diverse, fie în spectacole bazate pe piesele dramaturgului Eugene Labiche, fie în cele aparţinând repertoriului clasic şi puse în scenă la Festivalul de la Salzburg.
Actorul austriac, fiul unui medic stomatolog, a devenit cunoscut mult mai târziu în cinematografia mondială, după ce a interpretat rolul unui tată de familie, jucăuş şi plin de fantezie, în comedia „Toni Erdmann”, recompensată cu premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes în 2016.
Personajul fiicei sale din acest film a fost interpretat de Sandra Huller, care a impresionat pe Croazetă săptămâna trecută, după ce a jucat în filmul recompensat cu trofeul Palme d’Or, „Anatomie d’une chute”, precum şi în lungmetrajul „The Zone of Interest”, recompensat cu Marele Premiu al Juriului.
A impresionat și în lumea teatrului
Departe de rolul cu care a impresionat la Cannes, Peter Simonischek a devenit mai întâi cunoscut în universul teatrului, după ce a jucat în „Jedermann”, o alegorie despre Judecata de Apoi scrisă de poetul vienez Hugo von Hofmannsthal (1874-1929).
Această piesă este jucată în fiecare vară începând din 1920 la Festivalul de la Salzburg, iar artistul austriac a interpretat în ea, timp de opt ani (din 2002 până în 2009), rolul principal – cel al unui burghez foarte bogat care, la apusul vieţii sale, dialoghează cu Moartea.
Format la şcoala regizorului german Peter Stein, Shaubuhne din Berlin, Peter Simonischek a rămas timp de 20 de ani un pilon al acestei trupe artistice pe renumita scenă teatrală germană, care a colaborat adeseori cu nume mari, precum Luc Bondy şi Robert Wilson.
A colaborat şi la prima prezentare în limba germană a spectacolului de mare succes bazat pe piesa de teatru „Art” a scriitoarei franceze Yasmina Reza, în 1995.
Criticii de specialitate salutau cu regularitate „prezenţa” şi „bucuria sa explozivă” de a juca, precum şi capacităţile lui de „a se transforma” în timpul interpretărilor.
Originar din Graz, a revenit în Austria în 1999, unde s-a alăturat colectivului permanent al celui mai reputat teatru din Viena, Burgtheater.
Acest fapt nu l-a împiedicat însă să joace şi în zeci de filme şi seriale TV austriece şi internaţionale deosebit de populare.
Activitatea artistică prolifică a stat şi la baza alegerii titlului autobiografiei sale – „Sunt disponibil”. Cu toate acestea, artistul austriac a dezvăluit că a devenit mai selectiv odată cu înaintarea în vârstă. „Când eşti tânăr, accepţi toate producţiile cu mare viteză”, spunea actorul în 2012, dezvăluind apoi că prefera în acea etapă a vieţii sale să aştepte o colaborare care să îi aducă „bucurie şi împlinire sufletească”.