Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție privind situația drepturilor omului în Qatar, cerând Qatarului și FIFA să acorde compensații pentru familiile muncitorilor care au suferit în timpul construirii infrastructurii pentru Cupa Mondială 2022.

Deputații europeni critică dur FIFA

„Deputații europeni deplâng moartea a mii de muncitori migranți, în principal în sectorul construcțiilor, care au ajutat țara să se pregătească pentru turneu, precum și a tuturor celor răniți”, a declarat Parlamentul într-o declarație. PE a adăugat că salută compensarea familiilor prin așa-numitul Fond de Sprijin și Asigurare a Muncitorilor de către guvernul din Qatar, dar regretă faptul că nu toate familiile au acces la acest fond.

Deputații europeni solicită guvernului din Qatar să-i includă „toți cei afectați de când au început lucrările legate de Cupa Mondială FIFA, acoperind, de asemenea, decesele muncitorilor și alte abuzuri ale drepturilor omului”.

Parlamentarii au subliniat rolul FIFA, cerând organismului de guvernare a fotbalului mondial să participe la un „program cuprinzător de remediere” pentru familiile muncitorilor și au acuzat organismul că suferă de corupție „galopantă, sistemică și adânc înrădăcinată”. „Organizația a afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial”, a adăugat rezoluția.

În același timp, textul a recunoscut reformele recente ale Qatarului în privința politicilor de muncă, afirmând că Parlamentul European „sprijină eforturile recente ale Qatarului de a îmbunătăți condițiile și drepturile lucrătorilor, pe care comunitatea internațională le-a ridicat, dar solicită implementarea completă a reformelor adoptate”.

Qatarul s-a confruntat cu critici încă de când i-a fost acordat turneul

Acuzațiile de mită și corupție au afectat procesul de licitație, iar situația drepturilor omului și tratamentul aplicat de țară lucrătorilor migranți au fost criticate de activiști, politicieni și asociații de fotbal înainte de Cupa Mondială.

Rezoluția adoptată critică, de asemenea, tratamentul aplicat de Qatar comunității LGBTQ+ și femeilor.

A existat o largă majoritate care a votat  în favoarea rezoluției și doar câteva voturi împotrivă, au declarat oficialii Parlamentului pentru Politico.

Înainte de vot, au existat unele ezitări, în special din interiorul S&D și PPE, deputatul socialist și vicepreședintele Parlamentului Eva Kaili susținând miercuri că Qatar este un „fruntaș în ceea ce privește drepturile muncii”, dar că totuși unii îl „discriminează”.

Dar eurodeputatul spaniol S&D Pedro Marques a numit rezoluția de joi „un mesaj politic important cu privire la Qatar”, iar alții au reiterat acest lucru într-o declarație scrisă. Ei au adăugat că Quatarul nu ar fi trebuit să găzduiască niciodată Cupa Mondială.