Conform unor surse politice se pare că mâine va fi o adevărată zi de foc în Parlament pentru că se anunță demisii în bloc. Nu mai puțin de 38 de parlamentari ar urma să își înainteze demisia. De ce au luat această decizie?
Se pare că, toți parlamentarii USR își vor da mâine demisia din Parlament pentru a nu beneficia de pensii speciale, au declarat pentru hotnews.ro surse din partid. Decizia a fost luată după ce inițiativa USR de eliminare a pensiilor speciale nu s-a materializat.
Decizia celor 38 de parlamentari USR vine în contextul în care proiectul de eliminare a pensiilor speciale, precum și cel privind impozitarea acestora cu 90% nu au trecut de Parlament.
„Eliminarea pensiilor speciale și calcularea tuturor pensiilor după același sistem. Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală. (…)
În 2020, România va cheltui peste zece miliarde de lei doar cu pensiile speciale. Deși vechea clasă politică afirmă că își dorește desființarea acestor pensii, ele au tot crescut și s-au adăugat noi categorii de pensionari speciali. Între 2016 și 2019, suma totală cheltuită de statul român pe pensii speciale a crescut cu 57%!
Acest sistem de pensii rezervat celor pe care Statul a vrut să-i privilegieze este injust, inechitabil și nejustificat de scump”, se arată în programul de guvernare al celor de la USR-PLUS.
Decizia USR a fost ulterior confirmată de către deputatul Cristina Prună.
Marcel Ciolacu și Alfred Simonis au anunțat că și ei demisionează
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, au anunţat luni că vor demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială.
Marcel Ciolacu a arătat că singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei este ”cât contribui, atât primeşti”.
„Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială. La fel am făcut şi acum patru ani, la fel voi face şi acum. Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puţin un mandat întreg de parlamentar. În mandatul meu, PSD a asumat o direcţie clară în ceea ce priveşte această nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivităţii. Am iniţiat şi am votat legea prin care toate pensiile speciale care depăşesc 7.000 de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura variantă constituţională în acest moment. Îmi doresc să reuşim ca împreună să îi dăm jos pe toţi cei care s-au cocoţat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O bună ocazie a fost ratată din nou de Guvernul Orban în acest an, când a refuzat să dea o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat. Câteva miliarde bune de lei economisite astfel ar fi fost mult mai utile la Sănătate în lupta cu pandemia sau pentru a pregăti şcolile pentru ca elevi să-şi poată continua procesul educaţional”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat şi el că va demisiona pentru a nu beneficia de pensie specială.
„Nu vreau pensie specială! Pensia trebuie să fie rezultatul contributivităţii, nu al vreunei funcţii. De aceea, îmi voi da demisia din Parlament în ultima zi de mandat, pentru a nu beneficia vreodată de pensie specială! Conform legii, pensiile speciale se acordă doar dacă parlamentarii au cel puţin un mandat întreg. Nu am de gând să încasez bani care nu mi se cuvin. Ca tânăr politician, cred că a venit timpul să impunem o altă mentalitate în politică. Iar corectitudinea şi cinstea în faţa oamenilor sunt principii care nu pot fi negociate”, a spus Simonis, într-o postare pe Facebook.
Sursă foto: INQUAM/George Călin