Rusia, amenințări la adresa României

Rusia, amenințări la adresa României! Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a comentat poziția țării noastre. Aceasta a acuzat țara noastră de provocări în regiune prin „aprinderea spiritelor în Moldova” şi susţinerea Ucrainei.

„Dacă România ar fi fost îngrijorată enorm de toată această situaţie, poate că s-ar fi comportat altfel. Nu ar fi aprins spiritele în Moldova, nu s-ar ocupa cu provocările de la graniţă, nu ar susţine material politicile regimului Zelenski, care doar destabilizează siguranţa în regiune.

Mai bine s-ar gândi la toate aceste nuanţe de escaladare a crizei la care ei (România – n.r.) participă. Aşadar nu ştiu ce înseamnă asta, provocare, poate o intrigă politică. Nu ştiu, dar nici nu vreau sa ştiu”, a declarat ea pentru agenţia de presă de stat Ria Novosti.

Potrivit Ministerului rus de Externe, autorităţile române nu au arătat oficial că fragmentele de dronă căzute pe teritoriul României ar aparţine Rusiei.

„Iertaţi-mă, dar e absurd! Aceasta este o jonglare…nici nu ştiu cum sa-i zic, a faptelor, a ceva de neînţeles. Nimeni nu a înţeles ce a fost asta. Toţi m-au întrebat ce a fost asta.

Nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi partea română. (…) România ocupă orice poziţie care e comodă. Pentru că nu răspunzi pentru nimic şi poţi să născoceşti lucruri şi să dai vina pe alţii”, a spus Maria Zaharova.

Maria Zaharova
Sursă: Twitter

NATO susține că a fost un atac intenționat

Vă amintim că la începutul lunii septembrie, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă în Plauru, judeţul Tulcea, potrivit MApN.

NATO nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat al Moscovei, a afirmat săptămâna trecută secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Parlamentul European, transmite Reuters.

Specialiștii de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) au efectuat investigații cu privire la drona rusă găsită la Ceatalchioi. Primele investigații arată că drona zbura la altitudine mică.

Din acest motiv, ea nu a putut fi văzută pe radare. Surse apropiate acestei chestiuni au precizat că nu este exclus ca drona să fi fost avariată. În context, sursele spun că ceea ce a ars a fost doar combustibilul.

Au fost găsite mai multe componente din dronă la malul Dunării. Acestea vor fi analizate, iar ancheta va continua și astăzi.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că au fost găsite mai multe bucăți din dronă pe teritoriul țării noastre. Bucățile au fost depistate în localitatea Plaurul.

Găsirea bucăților de dronă coincide cu ultimele atacuri ale Federației Ruse asupra portului Izmail.

În cursul zilei de miercuri, 6 septembrie, președintele Klaus Iohannis a cerut o investigație urgentă. Acesta a mai spus că situația, dacă se confirmă, este inadmisibilă.

De asemenea, șeful statului a venit și cu explicații în ceea ce privește declarațiile contradictorii ale autorităților.