Colapsul bancar, tulburările civile, „stagflația” și o implozie imobiliară, toate sunt rezultate posibile ale campaniei actuale a Rezervei Federale a SUA de creștere a ratei dobânzii, spune un cunoscut profesor de economie.
Site-ul Investopedia a stat de vorbă cu Richard Wolff, profesor de economie la Universitatea din Massachusetts, Amherst, analizând stresul pe care creșterile succesive ale ratei dobânzii, dispuse de Fed, încep să-l pună asupra economiei.
Wolff este autorul unor cărți despre economia capitalismului, socialismului și democrației și este profesor asociat la New School University. A predat economie la Yale, Colegiul City al Universității din New York și Sorbona. El a explicat care sunt riscurile cu care se confruntă economia SUA, în condițiile în care rata dobânzii de referință, cea mai mare din anul 2006, continuă să crească. Luna trecută, Fed a majorat cu 25 de puncte de bază rata dobânzii, la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, în linie cu estimările analiştilor.
Cea mai mare problemă, în acest moment, o are Europa
”Va afecta băncile pentru că cei mai mulți au cumpărat obligațiuni pe termen lung, ale căror prețuri scad pe măsură ce dobânzile cresc. Este ceva ce înveți în primul an la facultatea de studii economice, dar care pare să fi fost ceva de pe altă planetă pentru directorii Băncii Silicon Valley și ai altor bănci, care au aceeași problemă, în diferite grade”, a declarat Wolff.
El spune că este posibil să existe stagflație, sau ca inflația să rămână așa cum e acum Acest lucru, spune economistul, va avea consecințe uriașe, întrucât comerțul mondial depinde, printre altele, de prețurile relative. ”Cea mai mare problemă, în acest moment, o are Europa, deoarece ratele inflației de aici sunt considerabil mai mari decât rata inflației din SUA. Dacă observați la ceea ce se întâmplă în Franța, veți putea anticipa ce s-ar putea întâmpla în SUA, chiar dacă americanii pretind că acele lucruri nu se vor întâmpla aici. O fac și o vor face”, avertizează Wollf.
Economistul amintește că Țările de Jos au o rată a inflației de 15% până la 17%, de trei ori mai mare decât în Statele Unite, iar Marea Britanie are o rată de 12% până la 15%. ”Acestea sunt procente pe care de obicei obișnuiam să le asociem cu așa-numitele „republici bananiere”. Europa are atât de multe alte probleme, încât nu poate face față la ce se întâmplă acum”, crede economistul.
Majorarea ratei dobânzii va perturba comerțul internațional
De asemenea, explică Wolff, majorarea ratei dobânzii va afecta și comerțul internațional. ”Va fi mult mai perturbator decât dacă ai avea niște nave blocate în Canalul Suez. Statele Unite riscă să piardă piețe din întreaga lume dacă nu reușește să facă ceva cu inflația”, susține el. ”Dar acum, pentru a salva băncile, ne confruntăm din nou cu problema inflaționistă. Este o economie care trece de la o problemă la alta, descoperind că soluția la prima o agravează pe a doua”, adaugă el. E ca și cum medicii ar spune unui bătrân, în ultimele zile de viață: „Nu vă putem da acest medicament pentru această boală, pentru că se ciocnește cu celălalt medicament, pentru cealaltă boală”.
Când se va prăbuși acest sistem în cascadă
Economistul a vorbit și despre situația unor spații comerciale și clădiri de birouri, care, în urma pandemiei, au rămas goale. ”Toate acele turnuri cu birouri sunt, aproape o treime, goale. Pandemia i-a făcut pe oameni să lucreze de acasă, iar un număr considerabil dintre ei nu mai vor să se întoarcă, fizic, la muncă. Birourile goale nu plătesc chirie. Proprietarii clădirilor de birouri, care sunt piatra de temelie a majorității orașelor americane, au acum probleme uriașe. Toate au fost construite cu împrumuturi bancare masive. Au împrumutat bani. Au emis obligațiuni, dar birourile sunt în continuare goale și nu au bani să restituie împrumuturile. Nu se mai pune problema dacă, ci când se va prăbuși acest sistem în cascadă”, afirmă el.