BCE cere băncilor să includă riscul de recesiune în politica de dividende
Mai precis, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, Andrea Enria, a transmis joi, 7 iulie, că riscul unei posibile recesiuni ar trebuie să fie luat în considerare.
De asemenea, aceasta a subliniat că creditorii din zona euro ar trebuie să fie atenți în momentul în care calculează cât de mult capital pot plăti acționarilor, conform reuters.com
BCE mizează în continuare pe o creştere economică solidă
Trebuie menționat că BCE mizează în continuare pe o creştere economică solidă în acest an şi anul viitor. Totuși, susţine că într-un scenariu negativ al escaladării războiului din Ucraina, care ar putea conduce la o întrerupere a livrărilor de gaze, ar putea arunca zona euro într-o gravă recesiune anul următor.
„Solicităm băncilor individuale să-şi revizuiască traiectoriile privind capitalul pentru a include scenarii macroeconomice adverse suficient de prudente şi actualizate, în special să includă ipoteze privind recesiunea. Aceste traiectorii privind capitalul trebuie să fie folosite de bănci când anunţă planuri de distribuire, după un dialog cu echipele lor de supervizare”, a declarat Andrea Enria.
Băncile din zona euro tocmai depăşiseră perioada măsurilor impuse în timpul pandemiei, inclusiv politica privind dividendele, când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, iar perspectivele economice s-au înrăutăţit din nou.
În 2020, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectate de pandemie. Recent, BCE a ridicat interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei.
Principalele economii ale lumii se îndreaptă către recesiune
Economiile majore se îndreaptă spre recesiune în următoarele 12 luni, spune economistul șef al firmei de brokeraj Nomura holdings, care adaugă că băncile centrale își vor înăspri agresiv politica monetară, cu scopul de a combate inflația care tot crește.
„În acest moment, multe dintre băncile centrale au trecut la un singur mandat, în esență – și anume să reducă inflația. Credibilitatea politicii monetare este un activ prea prețios pentru a fi pierdut. Așa că vor fi foarte agresive”, a declarat Rob Subbaraman, care este, de asemenea, șeful departamentului de cercetare a piețelor globale, Asia ex-Japonia, la CNBC.