Adrian Câciu și Marius Budăi vor să facă o reformă a pensiilor speciale prin OUG
Raluca Turcan le-a transmis joi, 15 decembrie 2022, lui Adrian Câciu și lui Marius Budăi că trebuie să citească atent decizia luată de către Curtea Constituțională a României (CCR), prin care a fost declarată neconstituțională instituirea contribuției de asigurări de sănătate prin Ordonanţă de Urgenţă (OUG). Aceasta a precizat, totodată, că din informațiile apărute în presa locală, cei doi ar intenționa să facă o reformă a pensiilor speciale tot prin OUG.
„Aviz, domnului Câciu! Atenție, domnule Budăi! Decizia CCR de astăzi (15.12.2022), prin care a fost declarată neconstituțională instituirea contribuției de asigurări de sănătate prin ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ, trebuie să fie citită cu maximă atenție de persoanele responsabile care sunt angrenate în realizarea reformelor în domeniul pensiilor speciale și al pensiilor de asigurări sociale și de miniștrii MMSS și MF.
Curtea Constituțională întregește jurisprudența în materia dreptului de pensie și reiterează ”nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție”, o soluție pe care eu am văzut-o în mass media cu privire la intențiile actualilor miniștri de a ”rezolva” pensiile speciale.
Așadar, dacă cineva v-a spus că puteți face reforme prin OUG-uri, v-a păcălit. Elaborați reforma pensiilor speciale sub formă de proiect de lege și transmiteți-o Parlamentului imediat, chiar dacă e foarte târziu, Parlamentul intră în vacanță parlamentară o lună, iar aducerea pensiilor la principiul contributivității este obiectiv PNRR, care trebuie finalizat anul acesta. Nu o luați pe scurtătură și nu încercați soluții neconstituționale, pentru că nu merge”, a scris, joi, Raluca Turcan pe contul ei de Facebook.
CCR a decis că sunt neconstituționale mai multe prevederi din Ordonanța de Urgență a Guvernului 130/2021
Postarea ei a fost făcută în contextul în care, joi, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că sunt neconstituționale mai multe prevederi din Ordonanța de Urgență a Guvernului 130/2021, prin care s-a instituit obligativitatea plății asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obțin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.
CCR a admis, cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. XXIV pct.11 [cu referire la art.153 alin.(1) lit.f ind.2)], pct.12 cu referire la art.154 alin.(1) lit.h) sintagma „de până la suma de 4.000 lei lunar inclusiv”, pct.13 cu referire la art.155 alin.(1) pct.a ind.1), pct.14 cu referire la sintagma „venituri din pensii” din cuprinsul titlului secţiunii a 3-a capitolul III al titlului V „Contribuţii sociale obligatorii”, pct.16 cu referire la art.157 ind.3, pct.17 cu referire la sintagma „precum şi al veniturilor din pensii” din cuprinsul titlului secţiunii a 4-a capitolul III al titlului V „Contribuţii sociale obligatorii”, pct.18 cu referire la art.168 alin.(1) în privinţa trimiterii la art.153 alin.(1) lit.f ind.2), alin.(5) în privinţa trimiterii la art.157 ind.3 şi alin.(7) ind.1 şi pct.19 cu referire la alin.(1) lit.a) în privinţa trimiterii la art.153 alin.(1) lit.f ind.2) şi art. XXV alin.(1) lit.c) cu referire la pct.12, 13, 16, 18 în privinţa alineatelor (1) şi (5) ale art.168 şi pct.19 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
În principiu, CCR a reţinut că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului Naţional Unic de asigurări sociale de sănătate.
„Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, a transmis, joi, CCR.