Se schimbă vârsta de pensionare în România! Statisticile de la noi din țară nu sunt deloc îmbucurătoare. Peste 50 de ani, un număr mai mare de oameni urmează să se pensioneze și deja se pune problema plății pensiilor.
Cele mai recente date din România arată că un român din trei va avea vârsta de peste 65 de ani în anul 2060. Statistica este una îngrijorătoare dacă ne uităm la faptul că, în urmă cu șapte ani, un român din cinci are peste 65 de ani.
Aceeași statistică arată că numărul românilor care vor ieși la pensie în 2070 va fi cu aproape 10 procente mai ridicat decât cel din prezent.
Pensiile ar urma să crească până în 2060
La data de 1 ianuarie 2022, pensia medie era de aproximativ 1.600 de lei, în timp ce pensia minimă era de 1.000 de lei. Anterior acestei date, pensia era de 800 de lei.
Totuși, în următorii 40 de ani, pensiile ar urma să crească, ceea ce ridică multe semne de întrebare cu privire la aceste venituri și la cine le va produce, în contextul în care unii români ar urma să beneficieze de aceste sume pentru o perioadă mai lungă de timp.
Europa a venit deja cu o soluție pe care s-ar putea să o aplice și România
Europa are de gând să crească vârsta de pensionare, metodă ce ar putea fi folosită și de România. Acest subiect este aprins discutat în Franța, Belgia sau Olanda, însă până acum nu au existat soluții concrete.
Există deja țări unde s-a aplicat majorarea vârstei de pensionare, iar oamenii ies la pensie în jurul vârste de 67-70 de ani, însă momentan nu este cazul țării noastre.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminică că va încerca să reducă numărul de persoane care se pensionează anticipat pentru a evita o potențială criză în sistemul public de pensii al țării.
Economiștii au avertizat de ceva vreme că cea mai mare economie europeană se confruntă cu un deficit de forță de muncă, neavând suficienți lucrători pentru a-i susține pe cei care s-au pensionat.
În ciuda faptului că Germania plănuiește să mărească vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani până în 2031 și dezbate o nouă creștere, un număr tot mai mare de lucrători părăsesc piața muncii la 63 sau 64 de ani.
Din 2014, lucrătorii germani pot beneficia de pensia de stat începând cu vârsta de 63 de ani, fără deduceri, dacă au cotizat timp de 45 de ani, scrie DW.