Profesorul de economie Bogdan Glăvan s-a pronunțat cu privire la problema pensiilor speciale. Acesta a criticat actuala conducere a țării din motiv că încă nu au găsit o soluție în acest sens. Această „diferențiere aiuritoare” dintre pensionari și așa-zișii „speciali” trebuie să se termine, a punctat economistul. Doar că guvernanții nu vin cu soluții concrete, iar propunerile înaintate au făcut mai mult rău, căci au declanșat valuri de pensionări din magistratură și poliție.

Această diferențiere aiuritoare trebuie să dispară!

În același timp, profesorul Glăvan nu a putut să nu evidențieze faptul că în SUA magistrații activează până la vârste înaintate în sistem, iar în România nu trec bine de 40 de ani și afirmă că au obosit. Declarațiile profesorului au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin la B1 TV.

„Problema noastră e că trebuie să ne situăm cu cheltuiala totală cu pensiile la acel procent de 9,4% din PIB stabilit în PNRR. Asta cere Comisia Europeană: ca cheltuiala totală cu pensiile, și normale și speciale, să se încadreze acolo până în 2070, ceea ce…îmi vine să râd…

A doua chestiune ține de noi, în primul rând, nu de ce ne spune Comisia Europeană, că trebuie să terminăm cu dubla măsură și cu diferențierea stridentă între pensionarii care au contribuit 30 de ani sau cât au muncit și au o pensie calculată după un criteriu care are la bază contributivitatea și vârsta și alți oameni, care au muncit mult mai puțin, ies la pensie mult mai devreme și primesc pensii calculate după alte criterii. Această diferențiere aiuritoare trebuie să dispară! Asta e problema, la asta căutăm soluții.”, a afirmat profesorul Bogdan Glăvan.

Polițiștii și magistrații au ajuns să se pensioneze în masă!

Glăvan nu s-a arătat deloc entuziasmat de propunerea prezentată de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș (PNL), care a propus ca pensiile speciale să fie supraimpozitate, iar banii să meargă „la un fond de solidaritate pentru sărăcie”.

„Ce a spus dl ministru nu e o soluție, ci o poveste despre ce s-ar putea întâmpla, e o soluție în căutarea unei probleme.”, a remarcat economistul. În același timp, Bogdan Glăvan a reproșat guvernanților că prin măsurile pe care le vehiculează pentru rezolvarea problemei pensiilor speciale fac mai mult rău decât bine, subliniind faptul că au ajuns polițiștii și magistrații să se pensioneze în masă.