Sistemul de pensii se va schimba radical! Nimic nu va mai fi ca înainte din cauza scăderii natalității. Iată ce ne va aștepta în viitor în ceea ce privește pensiile.
România are tot mai mulți pensionari și tot mai puțini angajați, sistemul de pensii fiind grav afectat
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), populația României îmbătrânește rapid. Pe zi ce trece, crește numărul pensionarilor și scade numărul angajaților, care plătesc contribuții la bugetul de pensii.
Pe data de 1 ianuarie 2023, românii cu vârsta de 65 de ani și peste depășeau cu 22% populația cu vârsta de până în 14 ani. Din nefericire, procesul de îmbătrânire al populației României va continua, căci natalitatea este în scădere.
În 2022, de exemplu, s-au născut puțin peste 170.000 de copii, fiind cea mai scăzută natalitate din 1930 încoace. În următoarele decenii, ponderea copiilor, adolescenților și adulților apți de muncă se va reduce considerabil, în timp ce ponderea pensionarilor va crește treptat.
În 2035, rata de înlocuire a ultimului salariu cu pensia va scădea la 30- 35%
Potrivit unei analize realizată de CFA România, în 2060, doar 12% din populația România va avea sub 14 ani, 61% va avea între 15 ani și 64 de ani și 26% va avea peste 65 de ani. Scăderea numărului românilor apți de muncă, plus creșterea numărului pensionarilor în totalul populației pune presiune pe sistemul de pensii pentru că vor fi puțini oameni care să plătească contribuțiile la bugetul de pensii.
În prezent, analiștii financiari estimează că în 2035 rata de înlocuire a ultimului salariu cu pensia va scădea la 30- 35%, față de circa 40%, cât este în prezent. Pe scurt, pensiile vor fi prea mici pentru nevoile românilor.
Ce se va întâmpla cu pensiile și salariile românilor după 1 Mai?
Până în 2035, însă, mai este. Mai aproape de noi este 1 Mai 2023. Vă amintim că ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a dezvăluit ce se va întâmpla cu salariile și pensiile românilor, după vacanța de 1 Mai. Concret, Marius Budăi a dat asigurări că după vacanța de 1 Mai, „nu vorbim de înghețarea salariilor”.
„Coaliția a decis și este clar că nu ne întoarcem la perioada când s-a dovedit că a fost o greșeală să tai din veniturile populației. Trebuie să continuăm măsurile echilibrate între măsurile sociale și economice, asta este calea dacă vrem să realizăm lucruri în România”, a spus social-democratului în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.