Noi probleme privind pensiile din România, după ce Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) a solicitat recent autorităţilor indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflaţiei.

Răsturnare de situație privind indexarea pensiilor. Zeci de mii de români sunt vizați direct

De asemenea, se cere şi actualizarea cuantumului acestora în raport cu majorarea soldei de grad/salariului de funcţie al militarilor/poliţiştilor în activitate, conform Legii 223/2015, varianta iniţială, arată o informare a organizaţiei sindicale.

Astfel, potrivit sursei citate, sindicaliştii din Poliție solicită aceste măsuri pentru acoperirea inflaţiei galopante din cursul acestui an, „având în vedere faptul că preţurile principalelor utilităţi şi produse de consum au crescut cu peste 50% faţă de anul anterior”.

De asemenea, sindicaliştii solicită majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut de Legea-cadru 153/2017, la cuantumul permis prin acest act normativ, de 25%, pentru a eficientiza activitatea Poliţiei judiciare şi a celorlalţi poliţişti care desfăşoară activităţi în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative.

Mai mult, printre doleanțe se mai află majorarea normei de hrană pentru familia ocupaţională reprezentată de sindicat, conform legii, prin raportare la valoarea actuală a indicilor preţurilor de consum, aşa cum aceştia au fost stabiliţi de INS.

Aceștia au transmis, într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, că reprezentanţii FSNPPC propun o întâlnire bilaterală, în cursul lunii curente, pentru a detalia revendicările organizaţiei.

„Având în vedere faptul că, în prezent, are loc proiecţia bugetară aferentă anului 2023, vă adresăm următoarele solicitări, care privesc drepturile/interesele familiei noastre ocupaţionale”, precizează sindicaliştii în document.

În acelaşi timp, sindicaliştii solicită aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la militarii, poliţiştii şi personalul contractual din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual are în componenţă aproximativ 40.000 de membri -, apără drepturile şi promovează interesele profesionale, sociale şi economice ale poliţiştilor şi personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Demersuri legate de pensiile militare

Nicolae Ciucă, șeful Guvernului a transmis recent faptul că Banca Mondială susţine pensiile militare din România, în condiţiile în care aceste pensii sunt calculate pe bază de contributivitate.

Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate, iar la nivelul nostru continuăm să susţinem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate şi continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înţelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă şi celelalte state din Uniunea Europeană vis-a-vis de pensiile militare, conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% negociat prin PNRR în privința pensiilor, iar pensiile militare sunt speciale, a transmis, potrivit unor surse, Comisia Europeană autorităților de la București.