Protestatarii au luat cu asalt biroul din Paris al BlackRock ținând în mână rachete de semnalizare roșii și lansând fumigene.

Demonstranții au intrat joi cu forța în clădirea care găzduiește biroul BlackRock din Paris, ducând protestul lor împotriva reformei guvernamentale a pensiilor la cel mai mare administrator de bani din lume.

Proteste violente în Franța

Videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare au arătat protestatari care au intrat în blocul de birouri Centorial, situat în apropierea operei Opéra Garnier, ținând în mână rachete de semnalizare roșii și lansând fumigene.

Aproximativ 100 de persoane, inclusiv reprezentanți ai mai multor sindicate, au stat la parterul clădirii timp de aproximativ 10 minute, scandând sloganuri împotriva reformei. Biroul BlackRock se află la etajul al treilea.

„Semnificația acestei acțiuni este destul de simplă. Ne-am dus la sediul BlackRock pentru a le spune: banii muncitorilor, pentru pensiile noastre, ni-i iau”, a declarat Jerome Schmitt, purtător de cuvânt al sindicatului francez SUD, pentru BFM-TV, potrivit CNN.

BlackRock a refuzat să comenteze.

Franța intră în cea de-a 11-a zi de proteste

Protestele la nivel național împotriva planului guvernului francez de a crește vârsta de pensionare pentru majoritatea lucrătorilor de la 62 la 64 de ani au intrat în a 11-a zi.

Modificările înseamnă că, începând cu 2027, oamenii vor trebui să lucreze mai mult timp pentru a beneficia de pensia de stat completă.

BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, nu a jucat niciun rol în reformele pensiilor, dar lucrătorii au vizat compania din cauza activității sale pentru fondurile de pensii private, potrivit protestatarului Françoise Onic, un profesor de școală care a vorbit cu Reuters.

Guvernul a declarat că legislația privind pensiile este necesară pentru a preveni un deficit de finanțare iminent, dar reformele au stârnit furia lucrătorilor într-o perioadă în care costurile de trai sunt în creștere

Grevele generalizate din țară au provocat perturbări uriașe în serviciile de transport, școli și întreprinderi de la începutul anului.

Protestatarii nu se vor opri

Cel puțin 80 de persoane au fost arestate și 123 de ofițeri de poliție au fost răniți în timpul protestelor din 23 martie, în cadrul cărora demonstranții au dat foc, au lansat bombe fumigene și au provocat pagube materiale.

Grupurile muncitorești au promis că nu se vor opri după ce discuțiile de miercuri cu prim-ministrul Elisabeth Borne, care au durat doar o oră, nu au reușit să calmeze situația, respectiv nu s-a ajuns la un numitor comun.

„Ceea ce fac cei de la putere, oamenii pot desface”, au scandat protestatarii în orașul Rennes, din vestul Franței, purtând pancarte pe care scria: „Luptăm pentru pensiile noastre” și „Grevă, blocada, Macron pleacă”.

Liderii sindicali și protestatarii au spus că singura cale de ieșire din actuala criză este retragerea legislației, opțiune pe care Borne și Macron au respins-o însă în mod repetat.

Ministerul de Interne al Franței a declarat că 11.500 de ofițeri de poliție vor fi desfășurați joi în întreaga țară.

Noua vârstă de pensionare a țării va fi în continuare sub norma din Europa și din multe alte economii dezvoltate, unde vârsta la care se aplică pensia integrală este de 65 de ani și se îndreaptă din ce în ce mai mult spre 67 de ani.