Vor ieși la pensie la puțin peste 30 de ani! Vestea momentului despre pensionare. Nimeni nu se aștepta

Un proiect de lege care prevede că cei care condus sistemul judiciar se vor putea pensiona după trei sau șase ani în fruntea unei instituții a primi aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii, însă au existat și observații. Printre cei care vor beneficia de această lege, dacă intră în vigoare, se numără și membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit acestui proiect de lege, membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor putea să se pensioneze după șase ani, respectiv după un mandat întreg. În aceeași situație se află și președintele Înaltei Curți, dar și șefii parchetelor principale.

Avocatul Toni Neacșu a vorbit la Antena 3 despre proiectul de lege referitor la pensiile speciale, despre care spune că este ”o mare cacealma”.

„În primul rând, acest proiect care privește pensiile speciale, cum le spunem noi, este o mare farsă, deci o mare, mare cacealma.

Într-adevăr, practic, nu se desființează nicio astfel de pensie de serviciu, ba dimpotrivă, se creează categorii noi care sunt specialii specialilor.

Astăzi cei din CSM au dat aviz pe niște privilegii care li se aplică în exclusivitate doar lor.

Într-adevăr, se ajunge ca în sistemul judiciar, după trei ani pentru o funcție de conducere e vorba, de exemplu, de procurorul general al României, de procurorii-șef DIICOT sau DNA, să poți ieși la pensie indiferent de vechime, indiferent de activitate efectivă prestată ca judecător sau ca procuror, în situația de față.

La fel, membrii CSM, care pot fi de vârste foarte mici, pentru că acolo sunt reprezentanți și ai judecătoriilor sau ai parchetelor”, a fost explicația avocatului.

Magistrații se vor putea pensiona la puțin peste 30 de ani

Avocatul a mai precizat că dacă această lege intră în vigoare, atunci vor exista magistrați care se vor pensiona la puțin peste 30 de ani.

„Absolut exact despre asta este vorba. Deci, s-a creat o nouă categorie super privilegiată a acestora.

Ideea de ansamblu este următoarea: CSM-ul trebuia să ia un aviz, ca Guvernul să se asigure că acest aviz este pozitiv, pur și simplu au creat aceste privilegii pentru membrii CSM. Deci, hai să nu ne mai ascundem după degete.

De asemenea, s-au creat niște privilegii pentru cei de la Curtea Constituțională. De ce? Pentru că, inevitabil, acest proiect care este absolut neconstituțional atunci când vorbește de rediscutarea unor pensii aflate în plată, deci de diminuarea unor pensii ale magistraților aflate în plată, un astfel de proiect cu siguranță va ajunge la Curtea Constituțională.

S-au creat privilegii și pentru cei de la Curtea Constituțională. Nu știu ce se va întâmpla (…).

Pe de altă parte, repet, acest proiect se leagă și de pensiile aflate în plată ale celor de la Curtea Constituțională”, a spus avocatul Toni Neacșu.