Guvernanţii plănuiesc o reformă amplă a sistemului de pensii, totul sub atenta supraveghere a Comisiei Europene. Iată cum decurge acest proces. Informaţii de ultimă oră venite din partea ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Banii alocaţi de către autorităţile din România pentru plata pensiilor speciale sunt un subiect extrem de fierbinte în aceste zile.
Marcel Boloș, detalii de ultimă oră cu privire la reforma pensiilor speciale
După ce unul dintre şefii BNR a lansat un avertisment dur cu privire la acest tip de pensii, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a venit cu detalii cu privire la reforma pregătită de Guvernul României pe acest domeniu.
Proiectul privind reforma pensiilor speciale se află în prezent în procedură parlamentară, a explicat Marcel Boloş. În plus, autorităţile sunt în permanentă legătură cu Comisia Europeană pentru lămurirea tuturor aspectelor.
„Proiectul privind pensiile speciale este în procedură parlamentară pentru a fi aprobat. Și, de asemenea, suntem în dialog activ cu Comisia Europeană să lămurim acest aspect pe care îl monitorizează Comisia Europeană.
Există acest interes din partea Comisiei să vadă pașii pe care îi urmăm”, a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, invitat la Realitatea Plus.
România, în pericol de a pierde bani europeni?
Multe voci au atras atenţia că România riscă să piardă bani europeni dacă nu îndeplineşte anumite jaloane.
Referitor la acest risc, ministrul Marcel Boloş a declarat următoarele:
„Este un jalon de care depinde continuarea implementării PNRR. Dacă nu ajungem să validăm acest jalon riscăm inclusiv suspendarea.
Sper să nu ajungem acolo pentru că Guvernul a dat dovadă de mobilizare și a găsit soluții ca astfel de blocaje care apar, mai ales în implementarea PNRR, să poată fi depășite cu bine.”
Avertismentul venit de la vârful BNR cu privire la pensiile speciale
Reamintim că, recent, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, Eugen Rădulescu, a lansat un avertisment cu privire la pensiile speciale.
„Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că putem să le numim şi pensii de recunoştinţă sau contribuţii de recunoştinţă. Nu le numim pensii speciale.
Dar ele tot aia sunt, pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei, în aşa fel încât, dacă anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% şi atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă”, a declarat Eugen Rădulescu în cadrul unui eveniment al BNR.