Pensionarii trebuie să fie cu mare băgare de seamă. Amendamentele propuse de reprezentanții Coaliției vizează nu doar pensiile speciale, ci îi țintesc și pe pensionarii cu venituri mari. Aceștia ar urma să aibă parte de impozitare a pensiilor lor. Este vorba de pensionarii al căror venit se bazează doar pe ceea ce au contribuit, dar au lefuri consistente.
Printre amendamentele depuse de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR, sunt unele care prevăd și modificări ale Codului Fiscal, adică modul de calcul a impozitului.
Concret, articolul 101 din Codul Fiscal ar urma, dacă în comisiile de specialitate sunt acceptate modificările, să aibă următoarea formă.
Modificările care îi vizează pe pensionari
„Art. 101 – Calculul impozitului din venitul din pensii și termenul de plată
(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a îl reține și de a îl plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.
(2)Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:
a) pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;
b) pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică cota de impunere de 15%.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit.b), în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.”, prevede amendamentul depus.
Impozitarea progresivă a tuturor pensiilor
Pe de altă parte, în prezent primele două alineate ale articolului 101 ale Codului Fiscal prevăd că: „(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.”
Doi specialiști ai PNL din zona de Finanțe au confirmat că prin modul cum are loc formularea amendamentelor are loc introducerea impozitării progresive a tuturor pensiilor, nu doar a celor speciale. fiind sceptici privind faptul că partidul lor va susține până la final amendamentul.
Se modifică legea privind statutul judecătorilor și procurorilor
Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor e modificată și ea, astfel încât să eliminată prevederea că pensiile „se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate”.
Noua formă este următoarea, potrivit amendamentelor: „Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.”, prevede amendamentul citat de Adevărul.