BRD Pensii, cel mai puțin performant administrator de pe piața pensiilor private obligatorii (pilon II), a transmis că are intenția de a părăsi România.

Performanța BRD Pensii, cea mai slabă din sistem. Fondul are circa 500.000 de participanți

Potrivit sursei citate, performanța BRD Pensii în ceea ce privește randamentele obținute din plasamente este de departe cea mai slabă din sistem. Veniturile din comisioane sunt mici, societatea fiind pe pierdere în aproape toată perioada de 14 ani de la înființarea sistemului de pensii private, relatează economica.net

Totodată, structura portofoliului BRD Pensii pe zona de Pilon II este una nu foarte bună, societatea având cea mai mare pondere a persoanelor în vârstă, al căror ciclu de cotizare se va încheia mai devreme.

Mai exact, dacă media Valorii Unitare a Activului Net (VUAN), indicator care relevă performanța „curată” a fondului adică plusul venit din investirea contribuțiilor, era de aproximativ 27,3 puncte (la 13 decembrie), fondul BRD indica un VUAN de doar 23,1 lei.

Liderul sistemului din acest punct de vedere, Metropolitan Life, a sărit de 29,5. VUAN reprezintă valoarea unei unități de fond. Prin înmulțirea acestui indicator cu numărul de unități de fond deținute de fiecare se obține valoare contului. La lansarea sistemului, toate fondurile au plecat de la un VUAN de 10 lei.

Ce spune directorul general al BRD Pensii?

„În ceea ce privește frauda, activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal, iar deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, se află în completă siguranță și nu au fost afectate în niciun fel de situația menționată.

Reiterăm faptul că neregulile constatate nu au vizat activitatea desfășurată de SAFPP în legătură cu administrarea fondurilor de pensii private. Interesele participanților și activele fondurilor, care au fost și sunt separate, potrivit legii, de activele administratorului, nu au fost afectate.

Societatea a luat măsuri corective și au fost implementate acțiuni importante, precum: Majorarea capitalului cu 20 de milioane de lei, în vederea asigurării lichidității și capitalizării companiei, linie de credit de 4  milioane lei pusă la dispoziție de către acționarul BRD Groupe Societe Generale (rambursată recent), un plan de remediere pe trei luni, desfășurat în perioada iulie – septembrie, care a presupus implementarea unor noi controale,redefinirea proceselor operaționale din cadrul departamentelor, reorganizarea echipelor și o mai bună guvernanță”, a declarat Raluca Morar, director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, potrivit economica.net

De asemenea, directorul BRD a subliniat că în acest moment societatea este solidă, capitalizată și cu o continuitate a afacerii asigurată.

Ce se va întâmpla cu banii românilor?

Potrivit sursei citate, legea face o distincție clară între administrator și fondul în sine, astfel că dacă un administrator părăsește piața , indiferent de motiv, banii participanților nu sunt afectați. Astfel, BRD Pensii are mai multe variante la dispoziție.

Prima variantă este aceea de a transfera portofoliul către un alt administrator, prezent deja pe piața din România. Potrivit economica.net, acest scenariueste luat în calcul și există deja diligențe în acest sens.

Este important de menționat că, dacă va vinde, însă, BRD va trebui să lase afacerea și cu active (fondul în sine), dar și cu pasive, adică provizioanele și rezervele pe care le-a constituit prin lege și care vor crește de anul viitor, având în vedere că noul OUG care modifică legea pensiilor înăsprește supravegherea și cere, printre altele, ca administratorii să aibă un nivel de lichiditate adecvat pentru a acoperi activitatea pe șase luni.

Cu toate acestea, fără BRD ar rămâne doar 6 jucători, iar dacă ar fi cumpărător unul dintre cele mai mari trei-patru fonduri, care deja controlează împreună  spre 75% din piață, se pune problema dacă tranzacția ar fi avizată de Consiliul Concurenței.

Cel mai mare fond, NN, controlează singur peste 28% % din piață, în timp ce locul 2, AZT, are peste 20%, iar locurile 3 și 4, Metropolitan Life și Aegon Vital între 12 și 13%.

Un al doilea scenariu ar fi ca BRD Pensii să își unească activitatea investițională cu BRD Asigurări de Viață, pe un tipar care a mai fost aplicat și de alți administratori. În cazul pilonului II, însă, cel obligatoriu, trebuie văzut dacă permite o astfel de mutare altfel decât în condițiile în care BRD Asigurări de Viață ar fi autorizat ca administrator de pensii private, mai scrie economica.net.