Un autocolant cu inscripţia „Soldat necunoscut” în limba maghiară a fost lipit pe placa de pe Mormântul Eroului Necunoscut din municipiul Satu Mare. Prefectul Radu Roca a anunţat declanșarea unei anchete.
Situația a fost semnalată luni seară de subprefectul de Satu Mare, Romeo Pop, care la rândul său a fost sesizat de mai mulți cetățeni că pe placa monumentului de pe digul Someșului, pe care scrie „Erou necunoscut, oct. 1944”, a fost lipit un autocolant cu inscripția în maghiară „Soldat necunoscut, 1944 octombrie”.
Se fac investigații
Autocolantul a fost îndepărtat, iar prefectul Radu Roca a anunțat demararea unei anchete. „Este de datoria mea ca prefect al judeţului Satu Mare să intervin rapid şi să clarific situaţia creată aseară după apariţia în mediul online a imaginilor legate de profanarea Mormântului Eroului Necunoscut din municipiul Satu Mare. Am convocat instituţiile abilitate pentru a face verificări şi de a stabili vinovaţii pentru situaţia neplăcută creată.
Vă asigur că vinovaţii vor fi traşi la răspundere şi sancţionaţi conform legii. Consider că cetăţenii judeţului Satu Mare trăiesc în armonie şi respect indiferent că sunt români, maghiari, şvabi, ucraineni sau romi, iar astfel de acţiuni nu ne onorează ca sătmăreni.
Vă asigur că lucrurile vor fi clarificate în cel mai scurt timp cu putinţă, pentru că, repet, sătmărenii nu au nevoie de astfel de provocări ce pot, Doamne păzeşte, degenera în conflicte interetnice”, a transmis prefectul Radu Roca.
Incident și cu președintele Ungariei
Incidentul vine după întâmplarea al cărui actior principal este chiar președintele Ungariei, Katalin Novak, care a scris un mesaj pe Facebook, după ce a participat la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita. Novak a scris „Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!”, la care MAE român a reacționat imediat.
MAE a replicat că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002).