Demisie de răsunet în România! A fost condamnat la 3 ani de închisoare. Acuzații la adresa statului paralel

În cursul zilei de luni, 16 ianuarie, președintele Alianței Maghiare din Transilvania, Mezei Janos, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă că își dă demisia din funcția pe care o are.

Decizia lui vine după ce Curtea de Apel Târgu Mureș l-a condamnat la trei ani cu suspendare într-un dosar de corupție în care a fost judecat pentru abuz în serviciu și pentru șantaj.

„Condamnarea în dosarul meu este ilegală, acuzaţiile false care îmi sunt aduse sunt nefondate şi nu există nimic care să dovedească faptul şantajului, întrucât nu s-a întâmplat aşa ceva.

Totodată, hotărârea instanţei este definitivă şi accept toate consecinţele acesteia. De aceea anunţ: îmi dau demisia din funcţia de preşedinte al EMSZ”, a declarat Mezei Janos.

Acesta s-a arătat profund șocat de hotărârea Curții de Apel Târgu Mureș. Așadar, în urma demisiei sale, la 60 de zile, trebuie organizată adunarea delegațiilor pentru alegerea noii conduceri.

În spatele hotărârii Curții de Apel Târgu Mureș se află decizii politice

În urma acestei situații, vicepreședintele Alianței Maghiare din Transilvania, Csomortanyi Istvan, spune că în spatele deciziei definitive a Curții de Apel Târgu Mureș se află, de fapt, decizii politice.

„Ceea ce este o problemă este hotărârea în sine, pentru că noi considerăm că s-a făcut o nedreptate şi că domnul Mezei este de fapt nevinovat. Asta înseamnă că în asemenea cazuri oricare lider al comunităţii maghiare poate să ajungă în aceeaşi situaţie dacă este considerat incomod de către statul paralel. Nu mai avem vreo cale specială de atac şi domnul Mezei nu a mai dorit să meargă mai departe cu acest caz”, a spus acesta.

Portalul instanței arată că „În baza art. 396 al. 2 Cod procedură penală rap. la art. art. 132 din Legea nr. 78/2000 (abuz în serviciu) rap. la art. 207 al. 1, 2, 3 Cod penal (şantaj) condamnă pe inculpatul M. J. Interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a), b) Cod penal pe o perioadă de 5 (cinci) ani cu titlu de pedeapsă complementară.

În baza art. 65 Cod penal interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a), b) Cod penal cu titlu de pedeapsă accesorie. În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei principale de 3 (trei) ani închisoare aplicate inculpatului pe un termen de supraveghere de 4 (patru) ani, stabilit în conformitate cu prevederile art. 92 Cod penal”.