Situatie aberanta in municipiul Carei, după ce Societatea Cultural-Istorica „Mihai Viteazul” Ploiesti a solicitat Primariei Carei aprobarea montarii efigiei marelui domnitor pe fatada sediului Primariei. Primarul a refuzat pe motiv că „invrăjbeşte” maghiarii.
Cutremur total în Transilvania!
Situatie aberanta in municipiul Carei, acolo unde, in 1601, Mihai Viteazul venea pentru aprovizionarea ostilor sale aflate la Moftin.
Cutremur total în Transilvania! Societatea Cultural-Istorica „Mihai Viteazul” Ploiesti a solicitat Primariei Carei aprobarea montarii efigiei marelui domnitor pe fatada sediului Primariei, in demersul sau de a pastra vie nu doar amintirea faptelor eroice ale domnitorilor Tarii Romanesti, dar si a identitatii nationale. Proiectul, intitulat „Drumul cetatilor satmarene”, este initiat si finantat de SMV Ploiesti, iar autoritatile publice invitate sa ia parte la program sunt beneficiare directe ale includerii localitatilor respective in acest proiect istoric, fara obligatii financiare sau de alta natura.
Nu e primul scandal
Nu este primul scandal de acest fel din Transilvania. De Rusalii, pe 28 mai 2023, președintele Ungariei, în timpul pelerinajului de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita, a spus:
„Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! Pace de la Domnul! Așa se salută reformiștii din Transilvania. Ce putem cere mai mult într-o duminică Whitsun?
Acesta este motivul pentru care ne-am rugat în Transilvania, cu adunarea reformată a bisericii castelului Sepsiszentgyörgy, la slujba de Rusalii, unde episcopul Béla Kató a predicat Evanghelia” a scris președinta Ungariei.
MAE a luat atitudine imediat.
„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”
Si la meciul dintre Sepsi și U Craiova 1948, disputat în februarie, au avut loc incidente. În minutul 26 al meciului de fotbal dintre Sepsi OSK și U Craiova 1948, arbitrul Andrei Chivulete a decis să oprească definitiv jocul din cauza scandărilor xenofobe ale oltenilor (xenofobia reprezintă ura față de persoanele străine). Acesta a urmat pașii recomandați de UEFA. Inițial, a cerut de la stația de amplificare să fie solicitată oprirea scandărilor xenofobe.
Întrucât solicitarea sa a fost făcută în zadar, Andrei Chivulete a dictat întreruperea meciului de fotbal timp de zece minute. Jucătorii au revenit de la cabine după pauză, dar după câteva secunde scandările xenofobe au reînceput, ceea ce a dus la suspendarea definitivă a jocului.
Presa din Ungaria a scris că meciul de fotbal reprezintă un caz unic în fotbalul românesc, că ultrașii echipei Craiova sunt de ani de zile printre cei mai periculoși din România, amenințăndu-și constant proprii jucători și manageri, că în timpul jocului au fost folosite cuvinte anti-maghiare și că victoria ar trebui să îi fie acordată lui Sepsi, cu 3-0 la masa verde.