Cutremur total în Ungaria! Alertă maximă la graniţa cu România. Au fost aduse acuzații grave la adresa țării vecine. Guvernul de la Budapesta ar fi devenit un cuib special al spionajului rusesc. Iată despre ce este vorba.
Rusia a luat drept „ostatic” Guvernul de la Budapesta
La sfârșitul lunii noiembrie a acestui an, la un punct de control al trecerii frontierei ucrainene-maghiare, Forțele Speciale din Ucraina au arestat un presupus agent rus chiar în momentul în care acesta încerca să treacă granița de stat.
Bărbatul era un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina, care, potrivit informațiilor transmis de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), „a colectat informații clasificate despre conducerea și personalul agențiilor de aplicare a legii din Ucraina. Bărbatul plănuia să transfere personal datele Ambasadei Rusiei la Budapesta pe un Stick USB.”
Datele furate de acel bărbat erau informații personale despre ofițerii de la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), despre angajați de la Ministerul Apărării de la Kiev (GUR), despre lideri ai mișcării Azov și despre personalul militar al Brigăzii 72 mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei. Cealaltă parte a datelor erau informații militare sensibile despre bazele armatei Ucrainei, arsenalele, depozitele și locațiile sale.
Canalele Telegram din Ucraina care au postat filmări video cu arestarea acelui bărbat s-au concentrat pe un detaliu neconfirmat, acela că agentul rus ar fi ascuns unitatea USB în anus. În ciuda acestui fapt, cea mai interesantă informație din anunțul transmis de către SBU a fost despre rolul Ungariei și al Ambasadei Rusiei la Budapesta, care se pare că era considerată de protagoniștii ruși drept un loc sigur pentru organizarea unor astfel de întâlniri.
Potrivit BalkanInsight, Guvernul de la Budapesta a fost luat drept „ostatic” de Guvernul de la Moscova din cauza dependenței Ungariei de combustibilii fosili din Rusia. În plus, abordarea blândă a Ungariei față de o Rusie beligerantă a atins deja un nivel în care necesitățile economice, în special dependența sa de petrolul și de gazele naturale din Rusia, nu explică în totalitate deciziile Guvernului Orban.
O abordare permisivă față de activitățile de spionaj ostile, încercările de a submina regimul de sancțiuni al UE împotriva Rusiei și încetinirea răspunsurilor NATO încep să creeze probleme vizibile pentru întreaga alianță occidental, scrie sursa citată anterior.
Familia șefului Serviciului de Informații Externe din Rusia (SVR) are legături cu Ungaria
Pe data de 10 noiembrie 2022, sursa citată anterior, împreună cu grupul ucrainean OSINT Molfar, a dezvăluit detalii despre legăturile maghiare ale familiei șefului de Serviciului de Informații Externe din Rusia (SVR) – Serghei Narîșkin. OSINT Molfar a obținut un document oficial despre adresa fiului lui Serghei Narîșkin din Budapesta, Andrei Narîșkin, care, împreună cu soția sa și copiii săi, au obținut rezidența în Ungaria prin controversatul sistem de vize de aur al Budapestei.
Această viză este valabilă nu numai pentru Ungaria, ci și pentru restul Spațiului Schengen din interiorul UE. Adresa de domiciliu a lui Andrei Narîșkin a fost înregistrată pe proprietatea companiei unui om de afaceri care „este prieten de mai bine de zece ani” cu Antal Rogan, șeful Cabinetului Premierului Ungariei.
Antal Rogan este cel mai puternic membru al cabinetului lui Viktor Orban și este ministrul responsabil cu supravegherea agențiilor de securitate națională din ce în ce mai puternice și politizate ale Ungariei, inclusiv Agenția de Contrainformații, însărcinată să urmărească spionii ruși.
Potrivit sursei citate anterior, o declarație oficială a Biroului Cabinetului lui Viktor Orban a dezvăluit că contrainformațiile maghiare au descoperit riscuri de securitate națională asociate cu Andrei Narîșkin abia în 2020 – la patru ani distanță după ce Serghei Narîșkin a devenit șef al SVR. Contraspionajul de la Budapesta a încercat apoi să retragă familiei permisul de ședere în Ungaria. Cu toate acestea, din cauza recursurilor venite din partea familiei lui Serghei Narîșkin și a procedurilor îndelungate în instanță, revocarea încă nu este în vigoare. Potrivit sursei citate anterior, aceste dezvăluiri au arătat cât de puțin le pasă agențiilor de securitate națională din Ungaria de infiltrarea Rusiei.
Ba mai mult, în luna martie a acestui an, sursa citată anterior a dezvăluit că hackerii ruși care lucrează pentru FSB și GRU au pătruns în rețelele IT și comunicațiile interne ale Ministerului de Externe din Ungaria de mai multe ori din 2012 și până acum, dar Guvernul Orban nu a dezvăluit niciodată public aceste incidente, în ciuda gravității lor. Aliații Ungariei au fost nedumeriți de reacția Guvernului de la Budapesta la activitățile de hacking.
În plus, a existat o altă măsură pe care Guvernul Orban a decis să nu o ia împotriva Rusiei, chiar și după începerea războiului din Ucraina. În timp ce aproape fiecare stat membru al UE a expulzat spionii ruși care operau sub acoperire diplomatică, însă Ungaria nu a făcut acest lucru.