Adevărul despre George Soros. De ce este acuzat miliardarul american

La scurt timp după publicarea raportului, guvernul ungar a susținut, prin vocea purtătorului de cuvânt, Zoltán Kovács, că „Transparency International este membră a rețelei Soros” și că totul este o conspirație, informează EuObserver.

„Această Rețea finanțează campaniile de stânga din Ungaria și cele internaționale și îi servește cu rapoartele ei calomnioase”, a scris pe Twitter Zoltán Kovács.

După cum se știe, în 2018, premierul Ungariei a dispus adoptarea de către Parlament a unui pachet de legi și amendamente constituționale cu titlul „Stop Soros”, care incriminează acele organizații ale societății civile care ”promovează migrația ilegală”.

Pe ultimul loc a rămas doar Ungaria, drept cea mai coruptă țară din blocul comunitar

Organizația Transparency International a publicat raportul pe anul trecut al corupției. Dacă în 2020, trei țări erau la egalitate pe ultimul loc din Uniunea Europeană, România, Ungaria și Bulgaria, în 2022, pe ultimul loc a rămas doar Ungaria, drept cea mai coruptă țară din blocul comunitar.

Plasarea Ungariei pe acest loc se datorează erodării continue a statului de drept, în ultimii 10 ani, și a extinderii corupției sistemice în țară, arată raportul Transparency International. Corupția sistemică înseamnă că sume mari de bani publici au fost dirijate către firme și oligarhi apropiați de guvern.

Raportul TI vine în momentul în care Ungaria așteaptă fondurile UE

Evaluarea TI vine într-un moment delicat, Ungaria încercând să convingă UE să-i deblocheze fondurile de miliarde de euro, reținute din cauza preocupărilor Bruxelles-ului privind statul de drept și corupția. Cele aproximativ 138 de miliarde de euro alocate pentru Polonia și Ungaria „nu se pot plăti din cauza refuzului ambelor guverne de a respecta pe deplin valorile UE și statul de drept”, a declarat europarlamentarul german Daniel Freund.

”Este imperativ ca CE să continue să suspende fondurile în absența unor reforme naționale semnificative împotriva corupției”, a adăugat el.

Danemarca, Finlanda și Noua Zeelandă, în fruntea listei

În afară de Danemarca, țară care și-a îmbunătățit media cu 2 puncte față de anul precedent, toate țările din top 10 al Indexului TI și-au înrăutățit situația în ceea ce priveşte corupția. Irlanda, care se află la egalitate cu Luxemburg pe locul 10, a câștigat 3 puncte față de scorul său din 2021. Nu au existat schimbări majore în top trei, Danemarca, Finlanda și Noua Zeelandă fiind în continuare în fruntea listei pentru 2021. Nici Ucraina, care a inițiat recent o campanie anticorupție în încercarea de a adera cât mai curând la UE, nu s-a descurcat prea bine, ocupând locul 116 în clasamentul mondial, cu 33 de puncte. Rusia se află pe locul 137, cu 28 de puncte.