Ungaria a luat foc după cea mai recentă decizie de la vârful NATO.
Ungaria, furioasă din cauza invitației primite de Ucraina la o reuniune a NATO
Este vorba, mai exact, despre invitarea Ucrainei la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, care a avut loc marți la Bruxelles. Șeful diplomației de la Budapesta, Péter Szijjártó, a reacționat dur la această decizie.
Ministrul ungar de Externe a afirmat că o astfel de invitație „subminează principiul unităţii Alianţei”, notează jurnaliștii americani de la CNN, citând o declarație oficială guvernamentală de la Budapesta.
Péter Szijjártó a transmis această poziție oficială a Ungariei în urma reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO menită să marcheze aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică. Ucraina nu este membră a NATO, însă Dmitro Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev, a fost invitat la această reuniune, provocând furia Budapestei.
Ȋn mod repetat, Ungaria s-a declarat împotriva implicării NATO în acest război.
NATO și Rusia nu trebuie să ajungă la un conflict direct
Ungaria speră că „nimeni nu va pune la îndoială validitatea deciziei anterioare a Alianţei prin care se declara că NATO nu va fi parte la războiul care are loc în ţara noastră vecină”, a mai indicat ministrul ungar de Externe.
„Trebuie făcut totul pentru a preveni un conflict direct între NATO şi Rusia”, a mai precizat Péter Szijjártó.
De departe, Ungaria condusă de Viktor Orban a fost cel mai apropiat aliat al Rusiei din blocul european, mai scrie CNN.
Nu cu mult timp în urmă, şeful de cabinet al lui Viktor Orban a declarat că Ungaria nu l-ar aresta pe Vladimir Putin dacă acesta ar intra în ţară, ignorând astfel mandatul de arestare pe numele lui emis de Curtea Penală Internaţională.
Totuși, „în calitate de aliat loial” al NATO, Ungaria va respecta obiectivul Alianței de a creşte cheltuielile de apărare la cel puţin două procente din produsul intern brut (PIB) cu un an înainte de termen.
Poziția NATO față de China nu trebuie să fie una bazată pe criterii militare, cere Ungaria
O altă problemă ridicată de Péter Szijjártó în interiorul NATO a fost poziția față de China.
NATO nu trebuie să devină, sub nicio formă, un bloc anti-China, pledând în schimb pentru o cooperare reciproc avantajoasă, a insistat ministrul ungar de Externe în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai Alianței.
Relaţia dintre NATO și China nu trebuie descrisă ca fiind de natură militară, a insistat Szijjártó.
„De fapt, cu cât descriem mai puţin această cooperare ca fiind o relaţie militară, cu atât mai bine.
Nu dorim ca NATO să devină un bloc anti-China. Nu vedem rostul rivalităţii, nu vedem logica acesteia şi nu vedem ce poate ieşi bun din ea.
Nu am intrat şi nici nu vrem să intrăm în vreo competiţie care să creeze o astfel de concurenţă de sistem între China şi Europa sau între China şi Ungaria.
Noi credem în conectivitate, în crearea şi menţinerea legăturilor, mai degrabă decât în formarea de blocuri”, a afirmat ministrul ungar de Externe.